Tietyt värit toimivat kodin eri tiloissa muita paremmin ja on myös värejä, joita kannattaa välttää.

Oman kodin seinien värien valitseminen voi tuntua vaikealta, kun värien valikoima on niin kirjava. Vaikka apua ja inspiraatiota saa esimerkiksi Pinterestistä ja trendejä seuraamalla, voi Pure Wow’n mukaan olla hyvä idea ottaa huomioon myös tiede.

Pure Wow selvitti psykologi ja Design with Science -konsultointiyrityksen johtaja Sally Augustinin avulla miten eri värit vaikuttavat mielialaan ja miten se vaikuttaa oman kodin sisustuksessa.

Jos siis olet maalaamassa kotisi seiniä uuteen uskoon tai valitsemassa rakenteilla olevan kodin huoneiden värimaailmoja, on alla listattu psykologisesti hyödylliset sävyt, joita kannattaa harkita eri huoneisiin, sekä muutama väri, joita kannattaa välttää.

Makuuhuone: Kokeile savunsinistä

Pure Wow’n mukaan sininen on väri, joka yleensä yhdistetään tyyneyteen ja lepoon, kenties johtuen evoluutiollisista kytköksistä pilvettömään taivaaseen ja veteen. Tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että ihmiset nukkuvat paremmin sinisissä makuuhuoneissa. Pure Wow’n mukaan sinistä sävyä valitessa kannattaa valita sellainen, jolla on alhainen kylläisyys ja korkea kirkkaus, jotta hyödyn saa parhaiten irti. Yksi hyvä sävy on savunsininen (dusty blue).

Vältä: Violetti

Vaikka violetti on sinisen vieressä väriympyrässä, ei sitä kannata valita makuuhuoneeseen, sillä se voi johtaa huonoimpiin yöuniin.

Työhuone: Kokeile salvianvihreää

Vihreä yhdistetään luovaan ajatteluun ja se virittää mieltä työfiilikseen. Pure Wow’n mukaan se voi johtua siitä, että vihreä muistuttaa luonnosta, mikä voi auttaa tyhjentämään mielen. Kuten makuuhuoneen sinisen kohdalla, myös työhuoneeseen kannattaa valita vähemmän kylläinen vihreä, kuten salvianvihreä, jotta väri ei ole liian stimuloiva.

Vältä: Punainen

Koulussa opettajat tekevät yleensä punakynällä merkintöjä tehtäviin ja kokeisiin ja tämä yhteys kulkee mukana aikuisuuteen asti. Augustinin mukaan punaiselle altistuminen edes hetken aikaa voikin laskea analyyttista suoritusta.

Keittiö: Kokeile unikonpunaista tai koboltinsinistä

Pure Wow’n mukaan tämä voi olla hieman hankala, koska värin valintaan vaikuttaa se, minkälaisen vaikutuksen haluat sillä olevan. Lämpimämmät, kylläisemmät sävyt, kuten punainen ja oranssi, stimuloivat ruokahalua, mutta jos koetat hillitä haluasi tyhjentää jääkaappi, on sinisellä päinvastainen vaikutus. Joka tapauksessa Pure Wow’n mukaan keittiöt ovat kodissa niitä huoneita, joissa kylläisemmät, eloisammat sävyt ovat ihan okei; energinen fiilis on yleensä tervetullut, kun teet aamupalaa.

Vältä: Vihertävän keltainen

Keltainen on maailmanlaajuisesti vähiten suositu väri seiniin, mutta usein sitä suositaan keittiöissä. Kun siihen yhdistää hipauksen vihreää, siitä tulee sairaalloinen fiilis, jota ei todellakaan halua tuntea keittiössä.

Kylpyhuone: Kokeile vaaleanpunaista

Valkoinen yleensä yhdistetään puhtauteen, voi se silti saada huoneen tuntumaan kolkolta. Vaaleanpunainen sen sijaan luo imartelevimmat ympäristöt kaikille ihonväreille ja voi jopa saada olon tuntumaan hieman lämpimämmältä, kun astuu pois suihkusta. Mihinkään Barbie-meininkiin ei kuitenkaan tarvitse Pure Wow’n mukana ryhtyä, vaan esimerkiksi ruusukvartsi on raikas ja moderni valinta oikeiden kalusteiden kera.

Vältä: Neon

Kylpyhuoneet ovat usein pieniä ja kukaan ei halua olla pienessä tilassa, joka visuaalisesti hyökkää heidän kimppuunsa.

Olohuone: Kokeile lämpimää, hiekkamaista sävyä

Koska olohuone on moneen käyttöön tarkoitettu tila, voivat sekä kylläiset että haaleammat sävyt toimia. Augustin kehottaa kuitenkin hairahtumaan rentouttavien sävyjen puolelle, koska sosiaaliset tilanteet (toivottavasti) luovat tarpeeksi energiaa ja eloisa huone voi olla liikaa. Jokin lämmin väri, kuten kalpea siena, tehostaa olohuoneen mukavuutta.

Vältä: Mitä tahansa liian tummaa tai kylläistä

Vaikka jotkin rohkeat värit voivat lisätä dramaattisuutta olohuoneeseen, voivat liian monet syvät sävyt tuntua ahdistavalta. Jos sinulla on kuitenkin pieni alkovi tai nurkkaus, jonka haluat tehdä kotelomaiseksi, silloin esimerkiksi tumma taupe tai liuskeenharmaa voi olla juuri oikea valinta.

Lähde: Pure Wow