Milloin viimeksi siivosit keittiösi?

Jos sairastut ruokamyrkytykseen, alat luultavasti ensimmäisenä ajatella viimeisintä kertaa, kun olet syönyt ulkona. Tutkijoiden mukaan ruokamyrkytyksen voi kuitenkin yhtä hyvin saada myös kotona, sillä ihmiset eivät välttämättä tiedä, mitkä paikat omassa keittiössä vaativat erityistä huomiota siivotessa.

Time.com listasi nämä keittiön viisi likaisinta paikkaa.

1. Jääkaappi

Amerikkalaistutkijoiden mukaan ihmiset eivät osaa säilyttää lihaa tai kanaa oikein. Nämä tuotteet pitäisi aina säilöä jääkaapin alimmalla hyllyllä – valmisruokien sekä raakojen kasviksien ja hedelmien alla. Lihasta ja kanasta saattaa nimittäin valua nesteitä, jotka pilaavat muut ruoat.

Jääkaappi ei saisi olla myöskään liian lämmin. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan oikea jääkaapin lämpötila on +2–+6 °C, ja se kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin lämpömittarilla.

Liian lämpimissä jääkaapeissa voi pesiä listeria-bakteeria, joka on erityisen vaarallista raskaana oleville, vanhuksille ja ihmisille, joiden vastustuskyky on heikko.

2. Rätit ja sienet

Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia keittiön pesuräteistä ja -sienistä sisältää bakteereja. Kun näitä välineitä sitten käyttää siivoamiseen, tulee levittäneeksi bakteereja myös muualle keittiöön.

Keittiöpyyhkeet pitäisi pestä usein, ja niitä kannattaa käyttää vain puhtaiden käsien ja astioiden kuivaamiseen. Pesusienistä voi tappaa bakteerit käyttämällä niitä mikrossa päivittäin minuutin ajan tai laittamalla ne tiskikoneeseen.

3. Tiskiallas ja sen reunat

Ulostebakteereja ja niiden sukulaista E. colia löytyy myös joistakin kodin tiskialtaista. Allas kannattaakin pestä usein ja kuivata huolellisesti käytön jälkeen.

4. Leikkuulaudat

Leikkuulautoja käytetään monenlaisten ruokien valmistamiseen, minkä takia olisikin tärkeää puhdistaa ne huolellisesti käytön jälkeen, ettei niihin jää jäämiä esimerkiksi raa’asta lihasta tai pesemättömistä tuotteista.

Joskus leikkuulautoihin kuitenkin jää likaa – varsinkin, jos ne ovat kuluneita, jolloin pintaan muodostuneisiin uriin voi pesiytyä bakteereita.

5. Paikat, joissa liikkuu ötököitä ja lemmikkejä

Kannattaa olla tarkkana, ettei keittiössä asustele esimerkiksi muurahaisia tai kärpäsiä. Myös omien lemmikkien oleilu keittiössä voi kohottaa ruoan pilaantumisen riskiä sekä ulkopuolisten bakteerien kulkeutumista keittiöön.

Lähde: Time