Kesäkuu on kansainvälinen Pride-kuukausi, joka Suomessa huipentuu maan suurimpaan ihmisoikeustapahtumaan, Helsinki Prideen 27.6.-3.7.2022.

Jokainen ihminen määrittelee (tai on määrittelemättä, jos näin haluaa) itse oman seksuaalisen suuntautumisensa. Setan sivuilla kerrotaan, että seksuaalisessa suuntautumisessa on kyse siitä, keihin ihminen tuntee seksuaalista ja/tai emotionaalista vetovoimaa.

Seksuaalinen suuntautuminen voi myös muuttua elämän aikana. Jos sitten eräänä päivänä ymmärtääkin, ettei olekaan niin hetero kuin on ennen ajatellut, voi tämän ymmärryksen siirtäminen omaan rakkauselämään tuntua hurjalta.

Jos on tottunut deittailemaan vastakkaista sukupuolta, voi saman sukupuolen tai sukupuolivähemmistöjen deittailun kohdalla tuntua niin sanotusti siltä, että pallo on hukassa. Metron mukaan tämän tunteen taustalla on monia syitä, kuten:

  • Kenties hermostuneisuus on pelkoa siitä, miten itselle uudessa tilanteessa pitäisi toimia; jos on tottunut flirttailemaan miehille, miten flirttaillaan naisille?
  • Kenties taustalla on se, ettei tiedä, minkälaiset ihmiset ovat omaa tyyppiä, kun kyse onkin eri sukupuolesta, jota on tottunut deittailemaan
  • Kenties hermostuneisuus johtuu siitä, ettei ole vielä täysin varma, mitä tämä kaikki tarkoittaa seksuaalisen suuntautumisen kannalta

Olipa syy mikä tahansa, ei näissä tunteissa ole mitään väärää, vaan on normaalia tuntea hämmennystä, hermostuneisuutta ja pelkoakin uuden edessä. Jotta tämä muutos elämässä tuntuisi helpommalta, on Metro kysynyt asiantuntijoilta neuvoja, jotka suomensimme alle.

On ok myöntää, että on hermostunut

Sinun ei tarvitse teeskennellä, että kaikki on hanskassa tai olet kokeneempi kuin mitä todellisuudessa olet. Seksi- ja parisuhdeasiantuntija Annabelle Knight muistuttaa, että kun on kyse deittailusta, on rehellisyys valttia.

”Jos sinusta tuntuu joltain tietyltä, älä pelkää sanoa huoliasi ääneen. On mahdollista, että tapailemasi ihminen käy läpi samankaltaisia asioita tai on joskus aiemmin kokenut niitä itse”, Knight sanoi Metrolle.

Joka tapauksessa hän voi pystyä samaistumaan siihen, mitä käyt läpi. Knightin mukaan kun kerrot peloistasi, hermostuneisuudestasi ja muista tunteistasi, auttaa se myös lähentämään sinua ja deittiäsi, koska se kertoo, että luotat häneen jo jonkin verran.

”Se auttaa myös rakentamaan intiimiyden sidettä, kun jaat tietoa, joka voidaan mieltää henkilökohtaiseksi tai sensitiiviseksi asiaksi”, asiantuntija lisäsi.

Nauti siitä, että voit päästää irti ’säännöistä’

Deittailuun liitetään usein monenlaisia sääntöjä, etenkin kun on kyse heterosuhteista. Miehen pitäisi laittaa ensin viestiä, tehdä aloite, maksaa päivällinen ja niin edelleen.

Kun sitten alkaa deittailla muitakin kuin miehiä, voi Metron mukaan silloin hermostuttaa, miten tämä kaikki toimii. Kumpi kysyy toista ulos? Kuka ottaa ohjat?

On luonnollista, että tällainen jännittää, mutta Metro ehdottaa toisenlaista lähestymistapaa: juhlista sitä, että voit päästää irti kaikista näistä odotuksista, oletuksista ja säännöistä. Jos olet deittisovelluksessa saanut kiinnostavan matchin, anna mennä ja tee aloite, pyydä itse toista ulos tai anna hänen pyytää sinua – säännöt ovat poissa, joten nauti vapaudesta!

Suuntaa turvalliseen tilaan

Jos olet vasta tutustumassa uuteen puoleen itsessäsi etkä tiedä, mistä lähteä liikkeelle, kokeile kääntyä esimerkiksi paikallisen Setan jäsenjärjestön puoleen ja kysy neuvoa. He voivat osata antaa esimerkiksi vinkkejä, mitkä ovat turvallisia tiloja, joissa kohdata kanssasi samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä tai missä voit tutustua muihin seksuaalivähemmistöihin kuuluviin.

Varmista, että tiedät tavoitteesi ja aikeesi

Kun olet alkamassa deittailla, pohdi sitä, etsitkö vakavaa parisuhdetta, irtosuhteita tai jotain siltä väliltä. Koetatko deittailemalla päästä tarkemmin selville omasta seksuaalisuudestasi? Metro suosittelee, että tiedät vastaukset näihin kysymyksiin ennen kuin hyppäät deittailun pariin.

”Kenen tahansa deittailu – sukupuoleen katsomatta – voi olla vaikeaa. Kun olet alkamassa deittailla, on hyvä tietää, minkälaista deittailukokemusta haet”, Knight sanoi.

Knightin mukaan kun päätät, millaista suhdetta etsit, auttaa se sinua kertomaan siitä myös heille, joita lopulta tapailet.

”Kun sinulla on selkeä käsitys omista prioriteeteista, tavoitteista ja aikeista, auttaa se sinua deittailemaan rehellisesti. Tällä tarkoitan sitä, että et ole rehellinen vain deittiäsi (tai deittejäsi) kohtaan, vaan olet myös paremmin valmis olemaan rehellinen itsellesi”, hän selitti.

Älä pakota sitä

Jos tapasit jonkun eikä homma vain toimi, ei se mitään. Se ei tarkoita sitä, että kokeilusi oli epäonnistunut tai sinun pitäisi palata takaisin siihen, miten asiat olivat ennen.

”Deittailussa on kyse siitä, että tapaa ja tutustuu ihmisiin, joista olet kiinnostunut ja jotka ovat kiinnostuneita sinusta”, Lelon asiantuntija Kate Moyle kertoi Metrolle.

”Muista, että aina tulee olemaan sellaisia ihmisiä, joiden kanssa sinulla ei klikkaa ja se on vain tilastollinen todennäköisyys, joten sinun ei tarvitse luovuttaa, jos ensimmäinen kerta ei onnistu”, hän jatkoi.

Pidä mielesi avoinna

Moyle suosittelee pitämään mielen avoinna. Saatat huomata työstäväsi asioita samalla, kun deittailet, eikä siinä ole mitään pahaa.

”Odotuksesi voivat olla yhtä ja sitten tämä todellisuus onkin erilainen ja tämä on normaali osa deittailua huolimatta siitä, ketä tapailet. Mutta se voi tuntua tältä enemmän, kun kokeilet jotakin ensimmäistä kertaa”, Moyle totesi.

Älä ota paineita

Treffit ovat vain treffit. Viestittely on vain viestittelyä. Älä kasaa paljon paineita ja merkitystä jokaiselle kanssakäymiselle vain sen takia, että niin tapahtuu sukupuolen kanssa, mihin et olet tottunut.

Deittailun pitäisi olla hauskaa, joten rentoudu ja nauti siitä!

Voit tutustua Helsingin Pride-viikkoon ja sen ohjelmaan täällä ja Suomen muut Pride-tapahtumat löydät täältä. Setan sivuilta puolestaan löydät paljon tietoa aiheesta sekä muun muassa tuki- ja neuvontapalveluita.

Lähde: Metro