Jos käytät näitä ravintolisiä väärin, voivat vaikutukset terveyteesi olla jopa haitalliset.

Valtaosa meistä haluaa panostaa hyvinvointiinsa ja terveyteensä, ja monella onkin tapana käyttää erilaisia ravintolisiä terveyttänsä tukemassa. Ravintolisiä markkinoidaan turvallisina ja terveyttä edistävinä, mutta totuus on kuitenkin se, että useita ravintolisiä ei vielä ole tutkittu tarpeeksi, jotta niiden turvallisuuteen voisi todella luottaa.

Ravintolisillä saattaakin olla voimakkaita ja yllättäviä biologisia vaikutuksia kehoosi, ja ne voivat siten vahingoittaa terveyttäsi. Asiantuntija kehottaakin puhumaan lääkärin kanssa, ennen kuin aloitat uuden ravintolisän käytön.

Seuraavien ravintolisien kohdalla kannattaakin olla erityisen varovainen.

 1. D-vitamiini
  Kuten moni tietää, D-vitamiinia saadaan auringonvalon kautta. Tämän vuoksi Suomessa D-vitamiinin saanti on erityisesti talvella häviävän pientä, ja moni turvautuukin ravintolisään saadakseen riittävän annoksen tätä vitamiinia. Myös eräät ruuat sisältävät D-vitamiinia, mutta moni turvautuu silti mieluummin erilaisiin pillereihin tai kapseleihin saadakseen tarpeeksi tätä vitamiinia. Jos D-vitamiinia kuitenkin käyttää liikaa, voivat vaikutukset kehoosi olla jopa myrkylliset. Liikakäyttö voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, fyysistä heikkouden tunnetta ja lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta. Pahimmillaan D-vitamiinin liikakäyttö voi aiheuttaa luu- ja munuaisongelmia ja muodostaa kalsiumkiviä.

 2. Rauta
  Suurin osa meistä saa tarpeeksi rautaa ruokavalion kautta, mutta osa tarvitsee ravintolisää saadakseen rauta-arvonsa normaalille tasolle. Tämänkin ravintolisän kohdalla pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä sitä on helppo käyttää liikaa. Liika rauta saattaa aiheuttaa ongelmia muun muassa keuhkoissa, vatsassa, sisäelimissä, ihossa, keskushermostossa sekä sydämessä ja verisuonissa. Jos raudan yliannostuksen aiheuttamat oireet menevät ohi 48 tunnissa yliannostuksen jälkeen, on kehollasi hyvät mahdollisuudet toipua. On kuitenkin riskinä, että maksasi kärsii peruuttamattomasti, ja myös kuolema on mahdollinen seuraus raudan liikakäytöstä.

 3. Kalsium
  Tämä ravintolisä on tärkeää vahvan luuston ylläpitämisessä, ja se parantaa myös lihasten ja hermojen toimintaa. Kalsiumiakin voi kuitenkin saada liikaa, ja aine kerääntyykin tässä tapauksessa vereen aiheuttaen muun muassa munuaiskiviä, munuaisten toimintahäiriöitä, ummetusta, kognitiivisia ongelmia ja jopa merkittäviä sydänongelmia.

 4. A-vitamiini
  Tämä vitamiini on tärkeässä roolissa, kun puhutaan hyvästä näkökyvystä, immuniteetista ja elinten toiminnoista. A-vitamiinilla on muitakin huomattavia hyötyjä, mutta myös sitä voi saada liikaa. Mikäli syöt jo valmiiksi A-vitamiinipitoisia ruokia ja yhdistät tähän vielä ravintolisän, saattaa annostus olla myrkyllinen. Liika annostus aiheuttaa muun muassa iho-ongelmia, kuten punoitusta, ärtymistä ja hilseilyä. Pahimmillaan liika A-vitamiini voi jopa aiheuttaa muutoksia kallon paineessa, ongelmia näkökyvyssä, pahoinvointia, huimausta, migreeniä ja luukipua, ja jopa kooman tai kuoleman.

On toki hyvä, että haluat huolehtia terveydestäsi, mutta ota aina ensin lääkärin kanssa puheeksi uuden ravintolisän käyttö!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Best Life / Kuva: Daily Nouri, Unsplash