Norjalaisyliopiston tutkijoiden toteuttama tutkimus todisti multitasking-stereotypian vääräksi.

Naiset eivät olekaan miehiä parempia multitaskauksessa eli tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Stereotypian mukaan naisten on vuosien ajan ajateltu pystyvän tekemään useampaa asiaa tai aktiviteettia yhtä aikaa paremmin kuin miesten, mutta Bergenin yliopiston tutkijat ovat nyt paljastaneet, että sukupuolten välillä ei ole merkittävää eroa multitaskaamisen suhteen.

Harvard Business Review’n blogikirjoituksessa julkaistussa tutkimuksessa norjalaisyliopiston tutkijat halusivat käyttää yhtä, validoitua tehtävää arvioidakseen, onko sukupuolten välillä eroavaisuuksia multitaskaamisessa. Tutkijat kehittivät tietokoneistetun kokousvalmistelutehtävän (computerised meeting preparation task, CMPT), joka oli suunniteltu muistuttamaan päivittäisiä aktiviteetteja.

CMPT:ssä tutkimukseen osallistuneet 66 naista ja 82 miestä (ikähaarukka 18-60) löysivät itsensä virtaalisesta 3D-tilasta, joka koostui kolmesta huoneesta: keittiö, varasto ja päähuone, jossa oli pöytiä ja valkokangas. Jokaista osallistujaa pyydettiin valmistelemaan huone kokousta varten asettamalla tuoleja, kyniä ja juomia oikeisiin paikkoihin ja samalla käsittelemään häiriötekijöitä, kuten puhelua, jossa annettaisiin lisäohjeita muistettavaksi myöhemmin.

Tutkimuksesta uutisoineen The Independentin mukaan tutkijat vertasivat osallistujien suorituksia erilaisiin muuttujiin, kuten tehtävän lopputuloksen yleinen tarkkuus, kaikkinensa käytetty aika, virtuaaliympäristössä kuljettu etäisyys, muistivatko tehdä jokaisen tehtävän ja hoitivatko he keskeyttäneen tapahtuman (kuten puhelu) optimaalisella tavalla.

Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että miesten ja naisten välillä ei ollut eroavaisuuksia multitaskauskykyjen osalta. Tutkijat kuitenkin selittivät, että he eivät sulkea pois mahdollisuutta, että sukupuolten välillä on pieniä eroavaisuuksia, mutta jos niitä on olemassa, ne ovat todennäköisesti todella pieniä.

”On reilua päätellä, että todisteet stereotypialle siitä, että naiset ovat parempia multitaskaajia, ovat tähän mennessä melko heikot”, tutkijat totesivat.

Lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen tai tutkimus, jossa perehdytään samanaikaiseen multitaskaamiseen. Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent