Naisia rohkaistaan rattiin Neste K:n tämän vuoden Nainen ratissa -kampanjalla.

Oikeus ajokorttiin on suomalaisille tärkeimpiä asioita täysi-ikäisyydessä, selviää Neste K -liikenneasemaketjun toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Ajokortti merkitsee suomalaisille riippumattomuutta muista (60% vastaajista), arjen sujuvuutta (56% vastaajista) ja vapautta (52% vastaajista).

Monille ajokortti on edellytys opiskelupaikkaan, työhön ja harrastuksiin. Lisäksi ajokortin merkitys korostuu maalaiskunnissa suurin kaupunkeihin verrattuna.

Neste K:n mukaan ajokortti on naisille täpärästi jopa tärkeämpi asia täysi-ikäisyydessä kuin miehille, mutta tästä huolimatta moni nainen edelleen luopuu kuskin paikasta miehiä useammin. Naisista neljännes kertoi (24%), ettei aja autoa lainkaan, kun miehillä vastaava määrä oli 12 prosenttia.

Jopa neljännes autoa ajamattomista naisista kertoi ajamattomuuden syyksi sen, että puoliso hoitaa ajamisen. Miehistä näin vastasi vain kaksi prosenttia.

Taustalla epävarmuus ja jännittäminen

Useilla naisilla autolla ajamattomuuden syinä olivat myös jännittäminen ja epävarmuus. Naisista 22 prosenttia ja miehistä vain seitsemän prosenttia antoi ’Jännitän ajamista, koska en ole ajanut pitkään aikaan’ -vastauksen ja naisista 13 prosenttia ja miehistä kuusi prosenttia antoi ’En luota omiin ajotaitoihini’ -vastauksen. Kyselytutkimuksen mukana pelot ja traumat olivat ajamattomuuden syitä neljä kertaa useammin naisilla kuin miehillä.

Neste K teetti tutkimuksen osana Nainen ratissa -kampanjaa, jonka tämän vuoden teemana on rohkaista naisia ratiin – niin uusia autoilijoita kuin paluun ratin taakse tekeviä. Vuonna 2019 lanseeratulla sukupuolten tasa-arvoa ajavalla Nainen ratissa -kampanjalla on haluttu murtaa tähän sanapariin liittyviä ennakkoluuloja ja rohkaista rattiin tarttuvia naisia.

Osana kampanjaa Neste K lupaa mahdollistaa ajokortin tai palauttavat ajotunnit kymmenelle ajamisesta haaveilevalle naiselle.

”Kuten tutkimuskin kertoo, ajokortti edustaa pelkän arjen sujuvuuden lisäksi niin paljon muutakin. Jokainen meistä voi varmasti samaistua siihen vapauden tunteeseen, jonka ratin takana voi tavoittaa. Kaikille se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, ja ajamattomuus ei aina ole oma valinta. Siksi on erityisen hienoa mahdollistaa paluu ratin taakse naisille, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet jäämään apukuskin paikalle”, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön markkinointipäällikkö Tytti Stranding.

Neste K mahdollistaa ajokortin tai palauttavat ajotunnit arvonnalla, jonka osallistumisaika kestää 22. maaliskuuta saakka ellei toisin ilmoiteta. Voit osallistua arvontaan sekä tutustua Nainen ratissa -kampanjaan tarkemmin täällä ja alta voit katsoa kampanjavideon, jolla 43-vuotias Sanna Tölli kertoo, mitä ajokortti mahdollistaisi hänelle.