Hiuksia voi vaalentaa kodin kaappien kätköistä löytyvillä tuotteilla.

Jos kaipaat hiusväriisi pientä muutosta, voi hiusten vaalentaminen luonnollisin keinoin olla silloin oiva vaihtoehto. Suurta värimuutosta varten kannattaa aina varata aika kampaajalle ja jättää värityö ammattilaisen tehtäväksi, mutta kotioloissa hienovarainen vaalennus onnistuu DIY-keinoin kotoasi jo mahdollisesti löytyvillä tarpeilla, kuten sitruunamehulla tai hunajalla.

”Jos olet luonnostaan blondi, voivat DIY-hoidot vaalentaa sävyä kasvojen ympäriltä tai latvoista”, Goldwell National Artist Steven Picciano kertoi Good Housekeepingille.

Piccianon mukaan jos hiuksesi ovat tummemmat, kuten tummanruskeat, voit odottaa luonnollisesta vaalennuksesta syntyvän lopputuloksen olevan lämpimämpi, pehmeämpi versio nykyisestä väristäsi. Jos hiuksesi on aiemmin värjätty, eivät ne Piccianon mukaan vaalene muuten kuin vaalennusaineita käyttäen.

Jos haluat vaalentaa hiuksiasi kotioloissa luonnollisin keinoin, on alla kolme hiusammattilaisten vinkkiä, miten siinä voi onnistua – kokeile näitä DIY-vaalennuksia kuitenkin omalla vastuulla!

Vinkki 1: Sitruunamehu

When life gives you lemons, make lemonade on monille tuttu sanonta, mutta virkistävän juoman sijaan voit virkistää itseäsi myös vaalentamalla ja kirkastamalla hiuksiasi sitruunoiden avulla.

”Sitruunamehu on helppo kotikeino hiusten vaalentamiseen”, kokenut värjääjä Karen Conlon sanoi Good Housekeepingille.

Conlon kuitenkin huomautti, ettei tämä tapa välttämättä ole paras vaihtoehto bruneteille, koska lopputuloksena voi olla oranssihtavia sävyjä hiuksissa. Blondeille sen sijaan Conlonilla oli tällaiset neuvot:

  1. Täytä kulho sitruunamehulla ja käytä siinä puhdasta ripsiväriharjaa tai spoolie-harjaa. Levitä harjalla mehua hiuksiisi.
  2. Anna mehun vaikuttaa hiuksissa 15-30 minuuttia, minkä jälkeen pese hiukset shampoolla ja käytä hoitoainetta myös kaikkialla hiuksissasi.

Piccianolla on myös vinkki sitruunamehun käyttöön luonnolliseen hiusten vaalentamiseen:

  1. Yhdistä kaksi osaa vettä yhteen osaan sitruunamehua suihkepullossa ja suihkuta sitä kosteisiin hiuksiin. Piccianon mukaan tämä voi vaalentaa hiuksia 1-2 astetta, mutta toimiakseen tämä vaatii auringossa olemista, koska auringonsäteet lisäävät sitruunan happoisuutta hiusten vaalentamista varten. Ole kuitenkin varovainen, ettei aurinko käräytä sinua tai hiuksiasi.
  2. Käytä syvältä hoitavaa hoitoainetta tämän jälkeen, koska sitruunamehu voi kuivattaa hiuksia – aivan kuin aurinkokin.

Vinkki 2: Hunajaa

Hunajaa voi käyttää kauneudenhoidossa monella tavalla ja myös hiuksissa se toimii niin ravitsevana hiusnaamiona kuin hiusten vaalentamiseen.

”Hunajassa on pieniä määriä vetyperoksidia, minkä takia se pystyy vaalentamaan hiuksia”, Santo selitti Good Housekeepingille.

Hunajaa voi käyttää erilaisin tavoin hiusten vaalentamisessa. Tässä kolme esimerkkiä:

  1. Hunaja + vettä tai etikkaa: Sekoita kaksi ruokalusikallista (0,295 dl) hunajaa kupilliseen vettä (2,365 dl). Levitä seos hiuksiin tasaisesti ja anna vaikuttaa noin 60 minuuttia, minkä jälkeen pese hiukset shampoolla. Voit myös vaihtaa veden kahden kupilliseen valkoviinietikkaa, joka hellästi auttaa vaalentamaan hiuksia sekä liuottaa hiuksiin kertynyttä rasvaa ja tuotejäämiä.
  2. Hunaja + hoitoaine: Tämä kannattaa tehdä illalla. Sekoita 0,788 dl (1/3 cup) hunajaa ja 0,591 dl (1/4 cup) hoitoainetta ja levitä seos kosteisiin hiuksiin. Kampaa seos tasaisesti hiuksiin. Laita suihkulakki päähän, nuku yön yli ja pese seos pois shampoolla aamulla.
  3. Hunaja + kaneli + oliiviöljy: Good Housekeepingin mukaan tällä saa mainiosti niin sanotun strawberry blonde -sävyn, koska kanelin lisääminen synnyttää lämpimän vaalean sävyn, jossa on punertavia vivahteita. Tämäkin kannattaa tehdä illalla. Sekoita kupillinen hunajaa kahteen kupilliseen vettä (4,731 dl). Lisää ruokalusikallinen (0,147 dl) kanelia ja ruokalusikallinen oliiviöljyä ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Levitä seos tasaisesti märkiin hiuksiin, peitä suihkulakilla ennen unille menoa ja pese hiukset aamulla shampoolla.

Vinkki 3: Omenasiiderietikka

Santon mukaan omenasiiderietikkaa voidaan käyttää sekä syväpuhdistamaan että vaalentamaan hiuksia. Sitä usein käytetään huuhtelemaan hiukset shampoopesun jälkeen, koska se auttaa poistamaan ylimääräistä likaa, rasvaa ja tuotekertymiä. Vaalennuksessa sitä voi käyttää näin:

  1. Sekoita puolikas kupillinen (1,182 dl) omenasiiderietikkaa kupilliseen vettä.
  2. Pestyäsi hiukset shampoolla ja hoitoainekäsittelyn jälkeen laita tekemääsi seosta hiuksiisi. Anna sen vaikuttaa noin 15 minuuttia ja huuhtele vedellä.

Lähde: Good Housekeeping