Näin torjut pimeän vuodenajan väsyttävää vaikutusta – työterveyspsykologi antoi valaistusvinkit

Pimeyden väsyttävää vaikutusta pystyy torjumaan kotikonstein käyttämällä erilaisia valonlähteitä fiksusti.
Syksyllä valon määrä vähenee ja vuoden loppua kohti mentäessä kaamos ottaa valtaansa maan pohjoisimmat osat. Kaamosaikana aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle napapiirin yläpuolella ja se kestää paikkakunnasta riippuen noin parista päivästä noin pariin kuukauteen.
Vaikka kaamosaika ei katakaan koko maata, on napapiirin eteläpuolellakin pimeää loppuvuodesta ja päivän pituus lyhenee talvipäivänseisaukseen asti. Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä, minkä jälkeen valon määrä alkaa taas hiljalleen lisääntyä.
Hyvän vireystilan saavuttamiseksi ihminen tarvitsee valoa, jonka puute pimeään vuodenaikaan aiheuttaa monelle väsymystä ja uniongelmia. Lääkärikeskus Mehiläisen tiedotteen mukaan kirkaskaan keinovalo ei korvaa täysin luonnonvaloa, mutta valaistukseen ja valon laatuun kannattaa kiinnittää huomiota – erityisesti kaamosaikaan.
Pimeyden väsyttävää vaikutusta pystyy torjumaan kotikontestein erilaisten valonlähteiden avulla. Mehiläisen työterveyspsykologi Jesse Eteläaho antoi vinkkejä siihen, miten se onnistuu.
Valot päälle heti aamusta
Ympäristön valoisuus tahdittaa elimistön sisäistä kelloa esimerkiksi säätelemällä unihormoni melatoniinin eritystä aivoissa. Kun ulkona on pilkkopimeää, voi herääminen tuntua tuskaiselta.
”Jo pelkästään se voi auttaa heräämään virkeänä, että heti herättyään laittaa sisävalot päälle eikä häärää hämärässä. Myös sarastusvalosta on hyötyä, jos aamut tuntuvat erityisen hankalilta. Työpäivän taukojen aikana ja vapaapäivinä kannattaa oleskella luonnonvalossa ulkona niin paljon kuin mahdollista”, Eteläaho neuvoo.
Pimeään vuodenaikaan kaikki valo on aamulla ja päivällä tarpeen, mutta on kuitenkin yksi valonlähde, jota Eteläaho ei suosittele heti aamusta: älypuhelimen tai tabletin kirkas näyttö.
”Älylaitteen kirkas sininen valo ei sinänsä ole aamulla iso haitta, jos sinisen valon vaikutusta vertaa iltaan, jolloin se voi vaikuttaa unenlaatuun. Siltikään heti aamusta alkaen älypuhelimen näytöltä pursuava ärsyketulva ei ainakaan rauhoita mieltä, vaan voi nostaa stressitasoja. Puhelimet ja tabletit on hyvä pitää pois sängystä – aamuin ja illoin”, hän toteaa.
Illalla valot pois ja kynttilät esiin
Iltaisin valoja kannattaa himmentää ainakin hetki ennen nukkumaanmenoa. Jos iltaisin vähentää valaistusta suunnilleen kello 20 aikaan, myös viereystila laskee valmiiksi yöunia varten.
Eteläahon mukaan kynttilöillä on rauhoittava vaikutus ja esimerkiksi joulukuusen valot ovat yleensä niin himmeät, että niitäkin voi pitää päällä iltaisin. Huolehtiessaan uni-valverytmistään esimerkiksi tunnelmallisella kynttilävalaistuksella iltaisin, voi kaamosajan pimeistä illoista opetella samalla myös nauttimaan.
”Pimeä vuodenaika voi tuntua paljon siedettävämmältä silloin, kun opettelee etsimään siitä myös hyviä puolia, vaikkapa kynttilänvalossa tunnelmoiden”, Eteläaho kertoo.
Kynttilöitä polttaessa kannattaa muistaa turvallisuus eikä niitä suositella poltettavaksi kuitenkaan ylettömästi, sillä huoneilma voi huonontua merkittävästi.
Kirkasvalolamppu auttaa kaamosrasitukseen
Kun luonnonvalon määrä alkaa vähentyä lokakuussa ja pimeä alkaa väsyttää, on yksi valaisimista ylitse muiden: kirkasvalolamppu. Mehiläisen tiedotteen mukaan sen käytöstä voi hyötyä vielä helmikuulle saakka tai pidemmällekin, jos kaamosrasitus ei tunnu helpottavan kevään alkaessa.
”Valohoitoa suositellaan 12 viikon jaksoissa ja enintään viitenä aamuna viikossa korkeintaan 30–60 minuuttia kerralla. Paras hyöty valohoidosta saadaan, kun se ajoitetaan aamuun, eli suunnilleen kello 05 ja 10 välille”, Eteläaho selittää.
”12 viikon jälkeen on hyvä pitää viikon tauko tai lopettaa hoitojaksot, jos kokee vireyden olevan hyvä. Kirkasvalohoidon vaikutusta voi tehostaa aktiivisella elämätyylillä”, työterveyspsykologi opastaa.
Kevyt ja helposti siirreltävä kirkasvalo on mukava sijoittaa esimerkiksi työpöydälle, mutta kirkasvalohoitoa ei saisi ottaa liikaa. Kirkasvaloa ei tulisi käyttää työvalona jatkuvasti, vaan yksittäinen hoitokerta olisi hyvä pitää korkeintaan tunnin mittaisena.
Tavallinen pöytävalo on hyvä apu, kun tarvitsee työpisteelle lisävaloa. Kirkasvalolampulla voi tukea vireyttä myös vuorotyössä, kun työskentelee esimerkiksi öisin.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Älä käytä tätä väriä – tekee sinusta epäviehättävän muiden mielestä
- Nämä juomat voivat aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaille: Lue miksi ja miten
- Äiti jakoi niksin, jolla tikun saa pois ihon alta: Vain yhden raaka-aineen avulla
- 5 yllättävää syytä, joiden vuoksi kädet kannattaa upottaa multaan
- 15 outoa syytä, joiden takia painosi nousee ”ilman selitystä”
- Jos kärsit aamupahoinvoinnista, syö tätä kasvia – se poistaa pahoinvoinnin
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- Superhelppo jälkiruoka äitienpäivän kunniaksi – tarvitset vain muutamia aineksia
- Tämä YKSI asia riittää naisille, mutta miksi miehet eivät sitä anna?
- Nainen: Älä tee näitä 20 mokaa treffeillä, tai mies menettää kiinnostuksen
- Mies jätti vaimonsa 15 minuuttia naimisiinmenon jälkeen: Syytä on vaikea uskoa
- Onko kotonasi rikkinäisiä kukkaruukkuja? Tämän vuoksi niitä ei saa heittää roskiin
- Monia syitä miksi sitruunat kannattaa pakastaa: Näin kehosi kiittää vuosien ajan
- Parisuhdeasiantuntija: Tästä syystä naisella ei saisi olla paljon häntä nuorempaa miestä
- Jos käytät puhelintasi näillä 8 tavalla, olet todennäköisesti ahdistunut
- Tässä merkit, jotka paljastavat, että sinulla on toksinen anoppi
- 10 paikkaa, joista flunssa todennäköisimmin tarttuu
- Sinulla on 75 % suurempi riski avioeroon, jos tämä asia on elämässäsi
- 6-vuotias kuoli jättäen matolle sinisen läikän: Äidin sydäntä riipaiseva tarina
- 8 tuttua ruokaa, joita ei saa syödä raskauden aikana