Toivottavasti ne ajat eivät enää palaa, että koko perhe joutuu olemaan sulkeutuneena kotiin koronapandemian takia. Sellaisista päivistä, että lapsetkin ovat etätyöpäivän aikana kotona, voidaan kuitenkin selvitä helpommin erilaisten keinojen avulla.

Koska pienenkin oireilun takia meidän pitää nyt pysyä kotona, voidaan vieläkin aika usein joutua tekemään töitä kotoa käsin, vaikka lapsetkin olisivat siellä kodeissa. Kaikki eivät tietysti pysty tekemään etätöitä, mutta jos pysyt, lue nämä vanhempien keksimät keinot kuinka sellaisesta työpäivästä selviää helpommin. He ovat kertoneet niistä Huffpost-lehdelle, jossa on nyt paljastettu niistä viisi parasta tapaa tehdä työpäivistä helpompia lastenkin ollessa kotona.

1. Pidä taukoja säännöllisesti – Mene ulkoilemaan aina kun mahdollista

Kiusaus on varmasti kova, että istuisit työkoneesi ääressä koko päivän, jos se jotenkin vain onnistuu. Mutta ulkoilu kesken päivän tekee hyvää kaikille. Eräs lukija käy keskellä työpäivää tekemässä lasten kanssa luontoretkiä, joka teki hyvää sekä hänelle että hänen lapsilleen. Kannattaa myös liikkua kodin sisällä kesken työpäivän, joka vähentää lihasjännityksiä. Jos vielä tunnet fyysistä kipua, työntekosi kotona on entistä vaikeampaa.

2. Raivaa kodistasi kunnolla työtilaa

Jos työt tulee tehtyä kannettavalla tietokoneella istuen sohvalla tai vaikka sängystä käsin, ei se tee kropalle kovin hyvää. Näissä paikoissa saatat saada tehdä työsi helpommin omassa rauhassa, mutta ei se silti kannata. Myös kotona työt on hyvä tehdä mukavassa asennossa, jotta selkäsi, niskasi tai muut paikat eivät tule kipeäksi. Ehkä jopa haluat nähdä mitä lapsesi tekevät samalla kun työskentelet. Silloin hyvä työpiste voisi löytyä esimerkiksi keittiön pöydän äärestä. Muista silloinkin käyttää mm. selkää tukevaa tuolia. Yksi hyvä idea olisi hankkia pöytä, jonka ääressä voisit tehdä välillä töitäsi seisten, joka on hyvä työasento. Ja se vasta olisikin mahtavaa, jos tätä pöytää voisi vielä liikutella kodissasi paikasta toiseen.

3. Älä pihtaa työssäsi tarvittavien teknisten apuvälineiden, kuten kuulokkeiden, hankinnassa

Se, että nettiyhteytesi pätkii, häiritsee varmasti työntekoasi. Silloin kannattaa esimerkiksi investoida Wi-Fi-verkkoon. Ja jos sinun pitää olla yhteydessä työkavereihisi tai asiakkaisiisi ääniyhteyksien kautta, hanki sellaiset äänentoistovälineet, joilla muut kuulevat sinut hyvin ja sinä kuulet heidät. Sivuston saamien tietojen mukaan työntekijät menettävät keskimäärin 29 minuuttia työviikostaan siihen, että heidän äänentoistovälineensä ovat huonoja. Ja jos kotona on myös äänekkäitä lapsia, äänet kuuluvat vieläkin huonommin, jos et käytä kunnollisia äänentoistovälineitä.

4. Sinun ei ehkä tarvitse tehdä kaikkea kerralla

Jos työsi ei vaadi sitä, että kaikki pitää tehdä kerralla, on sinulla silloin mahdollisuus jakaa työpäiväsi moneen osaan. Kun myös lapset ovat kotona, moni ei edes kykene siihen, että työt tulisi hoidettua siihen mennessä kuin yleensä ennen tätä etätyöaikaa. Monet vanhemmat ovat tehneet töitä vuorotellen. Toinen on ollut esimerkiksi aamun ja aamupäivän lasten kanssa ja toinen illan. Silloinkaan ei välttämättä saa koko päivän työtehtäviä tehtyä, mutta edes muutaman tunnin omassa rauhassa.

5. Älä vaadi itseltäsi liikaa

Moni ei saa tehtyä kokonaisen työpäivän edestä töitä, jos lapset ovat myös koko päivän kotona. Se voi tuntua todella pahalta, jos on tottunut aina olemaan säntillinen työssään. Jos tuntuu, että olet jo menettänyt elämänhallintasi, hanki apua ystäviltäsi ja sosiaalisen median kautta. Voit myös puhua esimiestesi kanssa, jos työtehtäviäsi voitaisiin helpottaa. Muista, että et ole ainoa, joka on tässä samassa vaikeassa tilanteessa.

Lähde: Huffpost