Näin paljon suomalaiset aikovat käyttää rahaa jouluun – iso osa joulubudjetista kuluu lahjoihin

Korona ei ole aiheuttanut muutoksia suomalaisten joulubudjettiin, vaan se on melkein eurolleen sama kuin viime vuonna.

Suomalaiset käyttävät tänä vuonna joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin yhteensä 531 euroa aikuista kohden, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Joulubudjetti on lähes yhtä suuri kuin vuosi sitten, jolloin se oli 530 euroa.

Joulubudjetista noin kaksi kolmasosaa kuluu joululahjoihin. Nordean mukaan joulubudjetti jakautuu niin, että joululahjoihin aiotaan kuluttaa keskimäärin 327 euroa ja joulunviettoon 204 euroa.

”Koronakriisin aiheuttama talouden epävarmuus ei ole näkynyt ihmisten keskimääräisessä joulubudjetissa. Työllisyystilanteen heikkenemisestä huolimatta tulot ovat säilyneet ennallaan suurimmalla osalla kuluttajista, mutta kulutusmahdollisuuksien rajoittuminen on monilla ihmisillä kasvattanut tuloista ylijäävän rahan määrää. Tämä raha ohjautuu osittain myös joulun viettoon”, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen kertoo.

Kostiaisen mukaan aiempaa useampi (77 %) suomalainen onkin kertonut rahoittavansa jouluostokset säännöllisillä tuloillaan. Vuoden 2019 kyselyssä 72 prosenttia kertoi rahoittavansa joulun säännöllisillä tuloilla.

Lahjat ostetaan eri tavoilla

Useimmiten lahjaksi annetaan makeisia, vaatteita, leluja, kirjoja ja lahjakortteja. Nordean kyselyn mukaan suomalaiset aikovat muistaa läheisiään pitkälti samankaltaisilla lahjoilla kuin viime vuonna.

Elokuva-, teatteri- ja konserttilippujen ostaminen tapahtumiin on kuitenkin merkittävästi vähentynyt viime vuoteen verrattuna. Nordean mukaan kun viime jouluna pääsylippuja aikoi antaa lahjaksi 18 prosenttia vastaajista, tänä vuonna osuus oli kahdeksan prosenttia.

Vaikka korona ei ole vaikuttanut suomalaisten joulubudjettiin eikä juuri lahjasuunnitelmiin, näkyy sen vaikutus tavoissa hankkia joululahjat. Kyselyssä selvisi, että vain reilu kolmannes suomalaisista aikoo tehdä jouluostoksensa kuten tavallisesti.

Vastaajista 38 prosenttia kertoi, että pyrkii välttämään jouluostoksia tehdessään ruuhkia, vajaa viidennes (18 %) aikoo tehdä ostokset tavallista aiemmin ja noin neljännes (24 %) suosii kotimaista tukeakseen taloutta. Lisäksi noin neljännes (23 %) suomalaisista aikoo ostaa aiempaa enemmän joululahjoja verkosta.

Nordean kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS internetpaneelina 24.11.-01.12. Kyselyyn vastasi 1 086 yli 18-vuotiasta suomalaista ja vastaukset on painotettu haastateltavan ikä, sukupuoli ja asuinpaikka huomioiden.


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.