Taas alkaa se aika vuodesta kun flunssa kaataa ihmisiä sängyn pohjalle.

Facebookia pitkin kysellään vinkkejä nuhan mahdollisimman nopeaan taltuttamiseen, joten päätimme kirjoittaa listan sivuston lukijoiden avuksi. Olkaa hyvät, flunssan torjuntakeinot à la Lifted!

Ensin pienenä bonuksena ennaltaehkäisyn TOP 3 vinkit:

1. Pese kädet.

Pese tassusi aina lämpimällä vedellä ja saippualla sen jälkeen, kun olet ollut erityisesti alttiina bakteereille. Esimerkiksi palatessasi työpäivän, kauppa- tai salireissun jäljiltä kotiin. Likaisilla käsillä on erityisen riskialtista kosketella kehon herkkiä limakalvoja kuten hieroa silmiä, kaivaa nenää tai laittaa jotain suuhun.

2. Pidä huolta fyysisestä kunnostasi, syö terveellisesti ja liiku.

Kun olet kovakuntoinen, pystyy kehosi torjumaan bakteerit paremmin. Jos kuitenkin sairastut flunssaan, paranet luultavasti nopeammin sillä kehosi jaksaa paremmin taistella sairautta vastaan.

3. Vähennä stressiä ja nuku tarpeeksi.

Stressi ja unenpuute ovat kovan luokan immuniteetin hajottajia. Älä siis vie itseäsi reunalle etenkään flunssakautena.

Mikäli kausiflunssa kuitenkin iski, kokeile näitä Liftedin parannusvinkkejä ja rohtoja syysflunssan torjumiseen:

4. Ole itsellesi armollinen ja lepää tarpeeksi.

Laita työt ja velvoitteet syrjään – et kuitenkaan selviydy niistä kovin hyvin puolikuntoisena ja saatat vielä tartuttaa flunssan työtovereihisi. On selvää, että treenaaminen puolikuntoisena on typerysten touhua. Parhaimmassa tapauksessa heikosta treenistä jää paha mieli, kun et jaksanut normaalin tason suoritusta, pahimmassa tapauksessa altistat sydänlihaksesi tulehdukselle – ja siitä paraneminen vie pitkän aikaa.

5. Syö tarpeeksi.

Etenkin terveystietoiset ihmiset saattavat ajatella sairauden iskiessä “Apua! Olen kipeä, enkä voi treenata, joten en siis voi syödäkään niin paljoa etten liho!” Tämä on yleinen virhe, jota kannattaa välttää. Kehosi taistelee sairautta vastaan ja tarvitsee extra-energiaa. Ruuan tulisi tietenkin olla terveellistä ja paljon ravinteitä sisältävää. Syö siis paljon – ja terveellisesti – kuten aina!

6. Vältä tulehdustilaa aiheuttavia ruoka-aineita ja suosi niitä, jotka vähentävät tulehdusta.

Syö siis kasviksia ja marjoja, vältä isoja kovan rasvan pommeja tai sokeriansoja. Herkuttelu sairaana ollessa voi olla hyvä tapa piristää itseään, mutta ole silti maltillinen, ja valitse terveellisiä herkkuja!

7. Käytä inkivääriä.

Inkivääri on kiinalaisten ihmerohto. Se on todella voimakas ja edullinen yrtti, joka avaa limakalvoja ja sopii mitä mainioimmin teen tai smoothien joukkoon. Flunssaa vastaan pienoinen ’ginger overdose’ toimii aina.

8. Juo lämmintä teetä.

Lämmin tee helpottaa karheaa kurkkua, ja siihen on helppo lisätä esimerkiksi sitruunaa (C-vitamiinia!), inkivääriä ja hunajaa.

9. Nauti extra-annos C- ja multivitamiinia jokaisen sairaspäiväsi ajan.

10. Juo paljon vettä.

Etenkin hiukan kuumeillessa hikoilet äkkiä itsesi nestehukkaan, joka hidastaa paranemista merkittävästi. Pidä siis huolta nesteytyksestä!

11. Päätä tervehtyä.

Ihmisen henkinen voima on mieletön. Päätös voitokkaasta paranemisesta auttaa tutkimusten mukaan jopa syöpäpotilaita, miksei se siis tepsisi pieneen flunssaankin. Toista perässä: “I AM A CHAMPION. I WILL GET BETTER!”

12. Kurlaa suolavedellä.

Tapa on vanha, ja saattaa maistua ilkeältä, mutta se rauhoittaa ja desinfioi kipeää kurkkua. Sekoita siis hyvälaatuista kristallisuolaa haaleaan veteen ja kurlaa. Nenäkannun – ja siinä vastaavan haalean suolaveden – käyttäminen ylähengitystiehyeiden huuhteluun aamuisin on myös hyvä jooginen tapa, oli sitten flunssa tai ei.

13. Ota sienet käyttöön

Pakuriteen keittäminen ei ole koskaan huono idea, varsinkaan flunssassa! Pakurikääpä sisältää mielettömän määrän ravinteita: sillä on USDA:n mukaan maailman korkein luonnollisten aineiden ORAC -luku >50,000 jolla kuvataan antioksidanttista tehoa –(vrt. omena n.2600, punaviini n.3600, mustikka n. 4700).

Yhteistyössä:

Lifted-logo_valkoinentausta