Terapeutti ja sosiologian professori avasi tapoja, joilla voi tunnistaa, onko omissa tunteissa kyse rakkaudesta vai himosta.

Uuden romanttisen suhteen alku on usein hauskaa ja jännittävää aikaa, mutta voi kuitenkin olla vaikea erottaa, onko omissa tunteissa kyse rakkaudesta vai himosta. Tämä johtuu siitä, että nämä tunteet ovat melko samankaltaiset, kertoo The Independent.

Terapeutti ja sosiologian professori Terri Orbuch on tutkinut satoja pariskuntia. Hänen mukaan on olemassa neljä keskeistä eroavaisuutta, jotka voivat auttaa tulkitsemaan, oletko rakastumassa vai tunnetko vain himoa.

Orbuch paljasti nämä neljä tapaa TED Talkissa Oaklandin yliopistossa, ja The Independentin mukaan ne muuttavat tapaasi, miten ajattelet rakkaudesta.

Ensimmäinen merkki, joka erottaa rakkauden himosta, on Orbuchin mukaan yhteys – tarkemmin sanottuna halu yhteyteen kumppanisi ja muiden sinulle tärkeiden ihmisten välillä. Himo voi saada sinut haluamaan luoda syvemmän yhteyden kumppanisi kanssa, mutta jos kyse on rakkaudesta, haluat sinulle tärkeiden ihmisten pitävän kumppanistasi myös.

Toinen merkki on se, miten puhut parisuhteestasi, sillä sanavalinnat voivat antaa syvemmän katsauksen todellisiin tunteisiisi. Orbuchin mukaan jos puhut edelleen ”minä”-muodossa kuin ”me”-muodossa, on todennäköisempää, että himo on suhdetta ajava voima, koska kaksi rakastunutta yleensä ajattelee itseään kaksikkona, parina.

Kolmas merkki on asioiden paljastaminen itsestään, sillä rakkaus rohkaisee ihmisiä kertomaan kaiken itsestään, kun taas himoa tuntevat paljastavat asioita vain pinnallisella tasolla, kuten lempiharrastuksiaan tai -ruokiaan. Jos kyse on rakkaudesta, olet taipuvainen jakamaan asioita syvemmällä tasolla.

Neljäs ja viimeinen merkki on vaikutus, mikä Orbuchin mukaan tarkoittaa sitä, että rakkaus saa usein toisen ihmisen vaikuttamaan omaan elämääsi. Orbuch antoi tästä esimerkin toisella paikkakunnalla sijaitsevan työn työhaastattelusta. Jos kyse on rakkaudesta, todennäköisemmin punnitsisit vaihtoehtojasi, jos se tarkoittaisi, että joudut jättämään kumppanisi, kun taas himolla ei olisi niin merkittävää vaikutusta päätökseesi.

The Independentin mukaan kyse ei ole rakkaudesta myös silloin, jos tapaat jonkun ensimmäistä kertaa, sillä rakkaus ensisilmäyksellä ei ole olemassa. Näin on ainakin Groningenin yliopiston psykologien mukaan, ketkä aiemmin selvittivät, että ilmiössä on kyse vain voimakkaasta fyysisestä viehätyksestä – lue lisää heidän tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent