Tutkijoiden mukaan tunne rakkaudesta ensisilmäyksellä onkin vain vahvaa seksuaalista viehättymistä toisesta ihmisestä.

”Se oli rakkautta ensisilmäyksellä!” Tällaisia toteamuksia tulee vastaan niin romanttisissa tarinoissa kuin tosielämässäkin, mutta psykologit ovat kuitenkin kumonneet ajatuksen siitä, että olisi mahdollista rakastua toiseen välittömästi, kertoo Metro.

Alankomaissa sijaitsevan Groningenin yliopiston psykologit perehtyivät tutkimuksellaan siihen, onko tässä romkomeistakin tutussa ilmiössä mitään perää. Metron mukaan tutkimuksessa tultiin kaikkien romantikkojen kannalta valitettavasti siihen tulokseen, että se, minkä monet mieltävät rakkaudeksi ensisilmäyksellä, onkin vain himoa.

Ensin tutkimusta tehtiin 396 osallistujan kanssa. Heistä 60 prosenttia oli naisia, suurin osa heteroseksuaaleja ja lähes kaikki olivat nuoria hollantilaisia tai saksalaisia opiskelijoita.

Metron mukaan osallistujilta kysyttiin nettikyselyllä kysymyksiä heidän sen hetken parisuhdetilanteesta ennen kuin heille näytettiin kuvia tuntemattomista ja arvioitiin, kuinka paljon osallistujat tunsivat vetoa heihin. Tässä huomioitiin tuntemukset rakkaudesta, intimiteetistä, intohimosta, sitoutumisesta sekä seksuaalisesta halusta ja osallistujilta kysyttiin myös, tunsivatko he kokevansa rakkautta ensisilmäyksellä.

Tutkimuksen muihin osiin lukeutui muun muassa speed dating, jonka yhteydessä osallistujien tunteita mahdollista kumppania kohtaan arvioitiin. Metron mukaan 32 osallistujaa (suurin osa miehiä) kuvaili kokeneensa 49 rakkautta ensisilmäyksellä -kokemusta.

Suurin osa näistä kokemuksista oli vahvasti kytköksissä siihen, että osallistujan mielestä toinen henkilö oli ulkonäöltään uskomattoman viehättävä. Metron mukaan kuitenkaan yksikään raportoiduista kokemuksista speed datingin aikana ei ollut molemminpuolinen.

”Löydöksemme osoittavat, että rakkaus ensisilmäyksellä raportoituna ensikohtaamisella ei muistuta intohimoista rakkautta tai rakkautta yleisesti”, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan rakkaus ensisilmäyksellä on vain varhainen, vahva tunne seksuaalisesta viehättymisestä.

Metron mukaan kuitenkin ne osallistujat, jotka olivat parisuhteessa ja kertoivat rakastuneensa kumppaniinsa välittömästi, raportoivat tutkimuksessa suhteessaan olevan enemmän intohimoa kuin he, jotka kertoivat rakastuneensa kumppaniinsa ajan mittaa.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Metro