Rakkaus voidaan kokea monella eri tavalla, eikä aina olla varmoja, että onko kyseessä rakkaus.

Vaikka jokainen kokee rakkauden omalla tavallaan, voidaan Cosmopolitan -sivuston mukaan silti erottaa 8 erilaista tapaa sen kokemiseen. Rakastumiseen liittyy monia kysymyksiä, joihin nämä tavat voivat antaa jonkinlaisia vastauksia.

Mistä tietää olevansa rakastunut?

Onko mahdollista rakastua ensi silmäyksellä?

Ehkä olet rakastunut vain jollakin näistä alla olevista tavoista?

Sekään ei ole mahdotonta, että olet kokenut rakkauden näillä kaikilla tavoilla. Niitä kutsutaan kreikkalaisiksi rakkaustyypeiksi:

1. Eros (seksuaalinen intohimo)

Eros on tulinen ja voimakas rakkauden muoto, joka herättää seksuaalisia sekä romanttisia tunteita.

2. Philia (syvä ystävyys)

Philia edustaa ystävien välistä rakkautta, joka voi usein olla yhtä tärkeää kuin romanttinen rakkaus. Tämän rakkaustyypin ideoija on kreikkalainen filosofi Platon. Oletko koskaan kuullut termistä platoninen rakkaus? Sitä tämä juuri on eli syvää henkistä tai toverillista rakkautta.

3. Ludus (leikkisä rakkaus)

Ludus on leikkisä ja hellä rakkaustyyppi. Parisuhteen alkuvaiheessa se voi tarkoittaa flirttailua ja kiusaamista.

4. Agape (rakkautta kaikille)

Agape on henkistä rakkautta, johon liittyy valtava empatian tunne. Se on esimerkiksi sitä, että hyväksymme, annamme anteeksi ja luotamme muihin.

5. Pragma (pitkäaikainen rakkaus)

Pragma tarkoittaa pitkäikäistä rakkautta. Se on rakkautta, joka on kestänyt ja kypsynyt ajan myötä. Tällaiseen rakkauteen liittyy usein molempien parisuhteessa olevien kompromisseja sekä kärsivällisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Siinä on enemmän kyse rakkaudessa pysymisessä kuin vain pelkästään rakastumisesta.

6. Philautia (itseään rakastaminen)

Philautian mukaan Itseäänkin kohtaan voi tuntea rakkautta. Tämä on huomattu jo muinaisten kreikkalaisten ajassa. Kreikkalaiset ajattelivat silloin, että kun rakastaa itseään, tarkoittaa se samalla sitä, että pystyy helpommin rakastamaan myös muita. He tiesivät myös, että siinä voi mennä liiallisuuksiin eli narsismiin. Mutta on mahdollista rakastaa itseään terveelliselläkin tavalla, joka ei ole narsistista!

7. Storge (perheen rakkaus)

Rakastaa voi myös perheenjäseniään. Tämä rakkauden muoto koskee rakkautta omia lapsia, sisaruksia, vanhempia tai vaikka ystäviä kohtaan. Storge voi kuvata myös isänmaallisuutta tai uskollisuuttaa esimerkiksi jotain urheilujoukkuetta kohtaan.

8. Mania (pakkomielteinen rakkaus)

Mania voi olla mustasukkaisuuteen tai pakkomielteisyyteen liittyvää rakkautta. Siihen liittyy usein   läheisriippuvuuden tunnetta tai tunne siitä, että toinen henkilö parantaa sinut ja täydentää sinua. Tämä rakkaus ei ole mitään positiivista rakkautta.  

Lähde: Cosmopolitan