Tuntuuko, että äitiys on välillä mielettömän kuormittavaa ja raskasta? Et ole yksin!

Monella – varsinkin tuoreella –äidillä on usein olo, että arki lapsen kanssa tuntuu ylikuormittavalta ja raskaalta, eikä omaa aikaa ole tarpeeksi. Moni kokee, että antaa lapselle kaikkensa, mutta mikään ei kuitenkaan ole tarpeeksi, eikä aikaa palautumiseen ole riittävästi.

Jos tätä jatkuu kauan, loppuvat voimavarat lopulta, ja äidit saattavat alkaa kärsiä burn-outista. Jokaisen onkin tärkeää pitää lapsen tultua myös omasta palautumisesta, omasta ajasta ja jaksamisesta arjessa, sillä muuten kuormitus katkaisee kamelin selän.

Onneksi omaan jaksamiseen on mahdollista saada apua ja tukea myös ammattilaisilta. Psykoterapeutti neuvookin äideille 7 keinoa pitää omasta jaksamisesta huolta, jotta he voisivat näin välttää burn-outin.

  1. Varaa itsellesi vähintään kerran viikossa aikaa johonkin mukavaan ja ihanaan tekemiseen, josta saat energiaa, ja jossa saat olla aivan yksin tai vaikkapa ystävän kanssa!

  2. Järjestä itsellesi joka päivä niin kutsuttu ”pyhitetty hetki”, jolloin saat olla hetken aivan rauhassa ja yksin, ja opeta lapsesikin kunnioittamaan tätä hetkeä.

  3. Älä vertaile itseäsi muihin äiteihin ja mieti, että muut tekevät kaiken paremmin kuin sinä, ja ovat paljon parempia äitejä.

  4. Etsi vertaistukea ja hae kontaktia mukaviin ihmisiin, joilla on sama tilanne, kuin sinullakin. Pyydä rohkeasti neuvoja tai apua!

  5. Opeta lapsille heidän ikäänsä sopivia askareita ja ota lapset pienestä asti mukaan kotitöihin.

  6. Pyri tekemään lapsista mahdollisimman itsenäisiä, äläkä opeta lapsiasi siihen, että äiti hoitaa aina kaiken heidän puolestaan.

  7. Sano kumppanillesi rehellisesti, jos huomaat kuormittuvasi liikaa. Älä odota siihen asti, että olet jo romahduspisteessä!

Ota edellä mainitut neuvot hyötykäyttöön!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Wunderweib / Kuva: Katie Emslie, Unsplash