Asiantuntija kävi läpi niin seksiunissa nähtyjä kumppaneita kuin seksiunien paikkoja ja kertoi, mitä unien näkeminen niistä tarkoittaa.

Lähes jokainen näkee välillä seksiunia, joiden ansiosta saattaa toisinaan herätä hymy huulilla, toisinaan hämmentyneenä. Vaikka seksiunet ovat jokaiselle yksilöllisiä, on yleisiä teemoja ja henkilöitä, jotka ovat mukana seksiunissa.

Jos näkee seksiunen ex-rakkaastaan tai omasta esimiehestä, voi se saada pohtimaan unen merkitystä. Uniasiantuntija Lauri Loewenberg kävi Cosmopolitanille läpi erilaisten seksiunien merkityksiä ja suomensimme hänen kertomansa alle.

Mitä seksiunesi tarkoittaa? Lue alta lisää!

 • Tuttava

Jos olet herännyt seksiunesta hämmentyneenä ja pohtinut, miksi ihmeessä näit unta tuttavasta, jonka olet tavannut muutaman kerran puoli vuotta sitten, et ole ainoa. Loewenbergin mukaan tämä on yleinenunifantasia eikä kyse ole siitä, että tuntisit vetoa häneen. Tässä henkilössä vain on ”sitä jotain”.

”Mikä hänestä nousi eniten esiin tai mitä muistat hänestä parhaiten”, uniasiantuntija sanoi.

 • Kuka tahansa muu kuin oma kumppani

Loewenbergin mukaan on täysin normaalia nähdä seksiunia muistakin ihmisistä kuin omasta kumppanista. Jos sitä tapahtuu jatkuvasti, on silloin hyvä kuitenkin tutkailla omaa seksielämää.

”Mieti, minkälainen oma seksielämäsi on. Etkö saa tarpeeksi seksiä? Vai saatko tarpeeksi, mutta et riittävästi vaihtelua”, uniasiantuntija kehotti pohtimaan.

 • Täysin platoninen ystävä

Loewenbergillä on sääntö, jotahän käyttää uniin platonisista ystävistä.

”Valitse kolme ensimmäistä asiaa, jotka tulevat mieleesi, kun ajattelet tätä ihmistä ja suhteuta ne asiat itseesi”, hän sanoi.

Eli jos näet seksiunen vaikkapa parhaasta ystävästäsi, jota kohtaan et tunne minkäänlaista seksuaalista vetoa, mieti kolme ensimmäistä asiaa, jotka yhdistät häneen ja sitten pohdi, olisivatko nämä hänen ominaisuutensa millään tavalla hyödyksi sinulle omassa elämässäsi.

 • Joku, joka työskentelee sinulle

Seksiunen näkeminen työkaverista on samankaltainen asia kuin seksiunen näkeminen platonisesta ystävästä. Samaa kolmen asian sääntöä voi noudattaa tähän, mutta sitten muistaa se, että teitä yhdistää työpaikka.

”Tarvitseeko sinun tehdä yhteistyötä hänen kanssaan työn takia? Tai onko tässä työkaverissa jotain, josta olisi todella hyötyä sinulle, jos yhdistäisit tämän piirteen itseesi?”, Loewenberg totesi.

Cosmopolitanin mukaan työkavereita näkee seksiunissa eniten, mutta siinä on selvä ero, näkeekö seksiunta omasta esimiehestä vai heistä, jotka työskentelevät alaisinasi. Jos kyse on sinulle työskentelevästä henkilöstä, Loewenberg suosittelee miettimään, mikä hänen työnsä on, mitä hän tekee sinulle ja mitä hänen työnsä edustaa.

 • Esimiehesi

Seksiunen näkeminen esimiehestä on hieman eri asia kuin työkaveri tai sinulle työskentelevästä nähty seksiuni. Tärkeää on se, että tämä henkilö on valta-asemassa sinuun nähden. Loewenberg suositteli pohtimaan, täytyykö sinun luoda jonkinlainen yhteys esimieheesi, kenties jossain projektissa. Tällainen uni voi myös tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi olla enemmän ”pomo” oman elämäsi eri osa-alueilla: pidä silmällä osa-alueita, joissa olisi tilaa olla enemmän ohjaksissa itse.

 • Todella rikas ihminen

Loewenbergin mukaan tässä voi olla kyse yksinkertaisesti siitä, että himoitset vaurautta.

”Seksiunissa ei ole kyse vain siitä, mitä tarvitset, mutta myös siitä, mitä haluat itsellesi, koska seksissä on kyse himojen mukana toimimisesta”, hän selitti.

Seksiuni todella rikkaasta ihmisestä voi olla selvä merkki siitä, että haluaisit myös olla rikas – mutta tämän taisit itsestäsi jo tietääkin.

 • Joku, joka ei ole mielestäsi lainkaan hyvännäköinen

Loewenbergin mukaan mitä tahansa seksiunta voi tulkita sen mukaan, mikä eniten nousee esiin henkilöstä, joka on unessasi seksikumppanisi. Aina se ei ole niin yksinkertaista kuin fyysinen vetovoima, mikä pätee uniin ihmisistä, joihin et tunne lainkaan vetoa.

”Mikä nousee esiin luonteesta, mikä tulee hänestä ensimmäisenä mieleen”, uniasiantuntija kehottaa kysymään itseltään.

”Jokin hänessä on sellaista, mitä alitajuntais himoitsee ja haluaa sinun sisällyttävän itseesi”, hän lisäsi.

 • Julkkis

Julkkiksista nähdyt seksiunet tarkoittavat yleensä kahta asiaa: joko kyseinen julkkis on sinusta todella viehättävä ja seksin harrastaminen hänen kanssaan on sinulle aito fantasia tai sitten jos hän on enemmän satunnainen julkkis, josta et niin pidä, pitäisi siihen hyödyntää Loewenbergin kolmen asian sääntöä. Tätä sääntöä kuitenkin hyödynnetään hieman toisin kuin platonisen ystävän kohdalla: huomaa ne kolme ensimmäistä asiaa, jotka tulevat mieleesi siitä, miksi tämä ihminen on julkkis. Onko hän esimerkiksi muusikko? Silloin Loewenberg suosittelee perehtymään häneen musiikkiinsa ja sanoituksiin, josko sieltä löytyisi jokin piilotettu viesti sinulle.

 • Poliitikko

Tämä on eri asia kuin julkkisuni. Seksiuni vaikkapa presidentistä voi olla merkki, että kaipaat parempaa hallintaa omaan elämääsi, jotta asiat menisivät paremmin. Muiden poliitikkojen kohdalla unessa on kyse todennäköisesti enemmän siitä, mitä hän edustaa sinulle.

 • Ensimmäinen merkkitävä ex-kumppani

Jos näet seksiunta ex-rakkaastasi, ei huolta. Se ei tarkoita sitä, että olet edelleen rakastunut häneen ja sinun pitäisi erota nykyisestä kumppanistasi – ei missään nimessä. Loewenbergin mukaan seksiunet exästä, etenkin ensirakkaudestasi, ovat yleisin seksiunien tyyppi.

”Jos siitä on pitkä aika, kun tämä henkilö oli osa elämääsi, ei kyse ole silloin hänestä, vaan siitä mitä hän edustaa: ensirakkaus, intohimo, jännitys, haluttuna oleminen, toisen haluaminen”, Loewenberg sanoi.

Hän lisäsi, että ensirakkaus muistuttaa ajasta, kun koki olevansa elossa ja kaikki oli todella elämää sykkiävää. Niinpä hän ilmestyy uneen muutamasta syystä – kun parisuhderintamalla on hiljaista, olet yksinäinen tai olet suhteessa, joka tuntuu kaavoihin kangistuneelta tai vähemmän innostavalta.

”Se on hellä muistutus alitajunnalta, että jännitys on asia, joka pitäisi tuoda takaisin suhteeseen”, loewenberg kertoi.

”Etsi tapoja maustaa parisuhdettasi ja tuoda kipinä ja intohimo takaisin”, hän lisäsi.

 • Salaperäinen, kasvoton tuntematon

Kun Harry tapasi Sallyn -elokuvan ansiosta tämä unityyppi tunnetaan kenties parhaiten. Elokuvassa Sally kertoo, että hänen vanhin seksifantasia on se, kun kasvoton tyyppi repii häneltä vaatteet yltä ja hän on nähnyt tätä unta 12-vuotiaasta lähtien. Loewenbergin mukaan Sallyn ”salaperäinen rakastaja” -uni on toiseksi yleisin teema exään liittyvien unien jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinulle on olemassa joku tyyppi, joka odottaisi sinua ja näet hänest unia.

”Tämä on enemmänkin sinusta itsestäsi. Salaperäinen rakastaja symbolisoi jotain osaa itsestäsi, jonka pyrit tuntemaan ja hyödyntämään omassa elämässäsi”, Loewenberg kertoi.

Kasvoton henkilö kuvastaa haluaisi olla arvovaltaisempi ja itsevarmempi omassa päivittäisessä elämässäsi.

 • Samaa sukupuolta oleva henkilö

Loewenbergin mukaan vaikka et yleensä tuntisi vetoa samaa sukupuolta oleviin, ovat tällaiset unet silti yleisiä. Hän suosittelee jälleen muistamaan, ettei kyse ole niinkään henkilöstä, vaan siitä, mitä hän edustaa. Mieti unessa esiintyvän, samaa sukupuolta olevan henkilön ominaisuuksia. Huomioi myös, mitä olet itse tehnyt viime aikoina, jotka ovat saaneet sinut ylpeäksi olemaan omaa sukupuoltasi.

 • Opettaja

Tämä on äärimmäisen yleinen seksiunitilanne. Loewenbergin mukaan jos unesi opettaja on sellainen, kehen olet ihastunut, on seksiunessa yksinkertaisesti kyse tykkään opesta -tapauksesta. Jos sinulla ei ollut ihastusta tosielämässä häneen, sitten Loewenberg suosittelee miettimään, mitä hän opettaa.

”Jos hän oli äidinkielen opettajasi, kenties tarvitset elämässäsi parempaa kommunikaatiota juuri nyt”, uniasiantuntija sanoi esimerkkinä.

”Jos taas hän oli matematiikan opettaja, voi olla, että raha-asiasi tarvitsevat huolenpitoa”, hän jatoi.

 • Joku, jota vihaat

Vihainen, suuttuneena harrastettu seksi voi olla mahtavaa, mutta unessa seksin harrastaminen henkilön kanssa, ketä todella inhoat, voi tuntua epäreilulta ja ilkeältä. Kannattaa silti miettiä, miksi unissasi on ihminen, josta et pidä.

”Voi olla, että alitajuntasi koettaa saada sinua löytämään tapoja muodostaa yhteys tähän ihmiseen, tulla toimeen jollain tasolla oman itsesi takia”, Loewenberg selitti.

”Ei ole hyvää energiaa kantaa vihaa mukanaan”, hän huomautti.

Se voi myös tarkoittaa, että tämä ihminen omaa jonkin taidon tai piirteen itsessään, jonka haluaisit itseesikin. Ehkä hän on todella hyvä tanssija ja haluaisit olla sitä itsekin tai hän on työssä, jonka sinä koet ansaitsevasi. Koeta miettiä, mitä hänen elämässä on meneillään eikä vain sitä, että hän oli seksiunessasi.

 • Ryhmäseksiä unessa

Vaikka ne voivat vaikuttaa hauskalta ja hullulta, kertoo Loewenbergin mukaan ryhmäseksiunet siitä, että elämässäsi on paljon ahdinkoa.

”Se voidaan usein yhdistää jonkinlaiseen hämmenykseen tai ylikuormitukseen, mitä elämässä tapahtuu”, uniasiantuntija totesi.

”Orgiat yleensä kertovat siitä, että on liian paljon meneillään yhtä aikaa. Onko sinulla? Koetatko saavuttaa liian monta asiaa yhtä aikaa”, Loewenberg kehotti pohtimaan.

Viesti on se, että huomiosi jakautuu liian moneen asiaan, joten koeta yksinkertaistaa jotakin osia elämästäsi tai mieti, voitko jättää jotkin asiat odottamaan, kunnes muut asiat rauhoittuvat.

 • Seksiä julkisella paikalla

Toisinaan unessa muistettavinta ei olekaan se, kuka siinä on ollut kanssasi, vaan paikka.

”Unissa käytämme maantieteellisiä paikkoja symboloimaan maantieteellisiä osia elämästä: kuten kotielämää, työelämää, rakkauselämää, sosiaalisia ympyröitä”, Loewenberg sanoi.

”Julkinen paikka symboloisi sellaista osaa elämääsi, josta kaikki tietävät”, hän jatkoi.

Jos siis harrastat unessa seksiä toimistossasi monien edessä, voi se tarkoittaa sitä, että työelämäsi dominoi valtaosaa keskusteluitasi tai sinut tunnetaan parhaiten työmenestyksestäsi tai työ vie kaiken tilan mielestäsi. Sama pätee myös paikkoihin, kuten koulu – mieti, miksi tämä paikka vie ison osan ajatuksistasi.

 • Lapsuuden koti

Lapsuuden koti on yksi yleisimmistä paikoista kaikille unille, ei vain seksiunille. Loewenbergin mukaan unessa ei ole kyse niinkään paikasta, vaan siitä, minkälainen olit, kun asuit siellä.

”Kysy itseltäsi, mitä elämässäsi tapahtuu, mikä saa sinut kokemaan kuin olisit lapsi. Tarvitsetko äitisi apua juuri nyt laskuissasi tai parisuhdeasiassa? Vai käyttäydytkö omassa elämässäsi parhaillaan lapsellisesti”, Loewenberg huomautti kysymään itseltään.

Sama pätee siihen, jos näet seksiunia aiemmissa asuinpaikoissasi, kuten opiskeluaikojen asunto. Mitä elämässäsi tapahtui, kun asuit tässä unesi paikassa ja minkälainen tyyppi olit? Käytä tätä vanhaa versiota sinusta verrataksesi minkälainen olet nykyisin – kenties pidättelet itseäsi päästämästä irti jostain siihen aikaan liittyvästä tai kenties päästit irti jostain, mitä sinun pitäisi muistaa.

 • Tajunnanräjäyttävä orgasmi

Cosmopolitanin mukaan ensimmäinen asia, jonka Loewenberg nosti esiin unista, on kuinka naisetkin näkevät märkiä unia. Ne eivät ole vain miesten juttu. Itse asiassa naiset näkeävt enemmän märkiä unia ikääntymisen myötä, kun taas miehet näkevät niitä vähemmän. Uni orgasmista voi kertoa jonkin asian jännittävästä lopusta. Tai se voi kertoa, että kaipaat seksiä tosielämässä.

 • Olet raskaana

Tämä ei varsinaisesti ole seksiuni, mutta se aiheutuu seksistä ja se on yleistä, joten se kuuluu tälle listalle. Loewenbergin mukaan jos näet unta, että olet raskaana, mutta et varsinaisesti koeta tulla raskaaksi, ei se tarkoita sitä, että olet ja sinun pitäisi tehdä raskaustesti tilanteen tarkistamiseksi.

”Kyse on enemmänkin jostain asiasta elämässäsi, joka on suunnitteilla, jokin kasvava ja kehittyvä vaihe”, uniasiantuntija selitti.

Mieti minkälaisia projekteja sinulla on meneillään parhiallaan – tuoko mikään niistä sinulle iloa ja jännitystä? Onko jokin tietty asia töissä tai opinnoissa ominut ajatuksesi? Se on käytännössä vauva, vaikka se ei kasvakaan sisälläsi.

”Uni näyttää sinulle projektin raskauden muodossa, jotta paremmin ymmärrät, että se tarvitsee aikaasi ja huomiotasi, jotta saavutat täyden potentiaalisi”, Loewenberg sanoi.

Lähde: Cosmopolitan