Tutkijat selvittivät, miksi parit saattavat muistaa riitojaan eri tavoin.

Jokainen on varmasti joskus riidellyt poikaystävänsä/miehensä kanssa ja myöhemmin vannonut miehen sanoneen riidan aikana jotakin miehen väittäessä, ettei koskaan sanonut mitään sellaista. Cosmopolitanin mukaan tutkimus on löytänyt syyn, miksi näin voi käydä.

Muistia tutkivan, Kanadassa sijaitsevan Waterloon yliopiston psykologian osaston emeritusprofessori Michael Rossin mukaan saatatte kumppanisi kanssa muistaa asioita eri tavalla, koska ymmärsitte riidan eri tavoin riidan ollessa käynnissä.

Cosmopolitanin mukaan tutkijoille selvisi, että miehillä ja naisilla on yleisesti samanlaiset muistitaipumukset, mutta ihmisillä on taipumusta muistaa enemmän, mitä itse tekivät kuin mitä heidän kumppaninsa teki. Näin ollen muistat epätodennäköisemmin, mitä miehesi tarkalleen sanoi ja muistat todennäköisemmin, mitä itse sanoit ja tunsit riidan aikana.

Tutkijat myös kertoivat, että jos mietit yhtä tiettyä riitaa paljon, on hyvin todennäköistä, että jokaisella muistelukerralla muistat tuoreimman tapasi kokea vanha riita sen sijaan, että muistaisit mitä riidan hetkellä tapahtui. Samalla tavalla myös tunteesi kumppaniasi kohtaan ovat muuttuneet nykyhetken ja riidan välillä, se voi myös vaikuttaa siihen, miten muistat asioita.

Cosmopolitanin mukaan Kalifornian yliopiston psykologian osaston tutkimusprofessori Andrew Christensen kertoi, että pariskuntien pitäisi tiedostaa, ettei riidan aikaisiin tapahtumiin ole yhtä oikeaa totuutta ja vaikka asiat muistaisi eri tavalla, ei kumpikaan välttämättä valehtele siitä, miten ajattelee riidan menneen.

Lähde: Cosmopolitan