Hammas- ja suusairaudet ovat todella yleisiä ja joskus ihminen ei itse edes tiedä, että suussa saattaa muhia isokin ongelma. Nämä viisi oiretta kertovat, että on aika mennä hammaslääkäriin!

1. Ikenet vuotavat verta

Oletko huomannut, että ikenesi vuotaisivat verta hampaita harjatessa? Jos näin on, sinulla on vähintään pienimuotoinen ientulehdus suussa. Joskus tulehdus voi olla yhden tai muutaman hampaan ympärillä ja se menee muutamassa päivässä ohi hyvällä omalla hoidolla, mutta joskus kyse voi olla vakavammastakin sairaudesta, parodontiitista. Jos ikenien vuotaminen ei itsestään lakkaa tai ikenissä on selkeää jomotusta, kannattaa käydä hammaslääkärin tai suuhygienistin luona.

2. Hampaita vihloo

Hampaita voi vihloa monestakin syystä ja jos vihlonta on jatkuvaa, on se hyvä selvittää hammaslääkärin vastaanotolla. Kyse voi olla karieksesta eli hampaan pinnalle on voinut muodostua reikä. Joskus voi olla kyse alkavasta reiästä, jota ei välttämättä tarvitse paikata tai hampaan kaula on paljastunut, jolloin kiille ei ole suojaamassa hammasta ja vihlomista esiintyy. Jos kyse on kuitenkin isommasta karieksesta, voi se aiheuttaa hoitamattomana isompia ongelmia.

3. Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin syynä on usein puutteellinen suuhygienia eli hampaita ei ole harjattu suositusten mukaisesti. Muita syitä voi olla tulehdukset suussa, erilaiset nautintoaineet sekä syljenerityksen häiriöt. Hammaskivi ja ientulehdus ovat yleinen syy pahanhajuiselle hengitykselle. Myös iso reikä hampaassa voi aiheuttaa selvää hajua suussa.

nainenhammaslanka

4. Muutokset limakalvoilla

Suun limakalvoille voi tulla joskus erilaisia muutoksia. Limakalvomuutoksista aftat ovat yleisimpiä ja varmasti tunnetuimpia. Aftat ovat vaarattomia mutta hyvin ilkeitä ja kivuliaita ja voivat olla suussa jopa useamman viikon ajan. Hammaslääkärin vastaanotolle on hyvä varata aika, jos huomaat limakalvolla vaaleaa juostetta. Tuolloin syynä voi olla punajäkälä eli lichen planus.

5. Leuka-, hammas- ja korvakivut

Oletko joskus herännyt aamulla leuan jäykkyyteen tai jopa ajoittaiseen hammaskipuun? Saatat purra tuolloin hampaita yhteen yöllä. Stressi on yleinen syy bruksaamiselle eli hampaiden narskuttelulle ja joillakin ihmisillä se on ajoittaista. Kuitenkin moni kärsii tästä vaivasta jatkuvasti ja se voi aiheuttaa jopa korvakipua ja pahimmassa tapauksessa leukalukon.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto