Oikea lämpötila tuo viinin makuvivaheet paremmin esiin.

Jos sinulla on tapana tarjoilla tai nauttia itse punaviiniä huoneenlämpöisenä, on tapasi valitettavasti väärä. Lohtua voi kuitenkin tuoda tieto siitä, ettet suinkaan ole ainoa, joka näin on toiminut.

Sydney Wine Academyn ja Taylors Winesin tutkimus on paljastanut, että 82 prosenttia juo punkkunsa väärin, kertoo Daily Mail. Väärä tapa on siis juoda punaviini huoneenlämpöisenä.

”Ajatus punaviinin juomisesta huoneenlämpöisenä on peräisin vilpoisista, keskiaikaisten ranskalaislinnojen salongeista”, Taylors toteaa julkaisemassaan raportissa.

Nykyisin kodit ovat kuitenkin lämpimämpiä, jolloin huoneenlämpöisenä tarjoiltu punaviini ei ole sille sen optimaalinen lämpötila. Sen sijaan punaviiniä pitäisi nauttia 12-18 asteisena riippuen siitä, minkälaisesta viinistä on kyse.

Jokaisella viinillä oma lämpötila

Viiniasiantuntijoiden mukaan jokaisella viinillä on oma, täydellinen lämpötilansa.

”Täyteläiset punaviinit, kuten Shiraz ja Cabernet Sauvignon, pitäisi tarjoilla 16-18 asteisena, kun taas kevyemmät punaviinit, kuten Pinot Noir, pitäisi tarjoilla viileämpänä, 12-14 asteisena”, Taylorsin raportissa neuvotaan.

Jos taas valkoviinit ovat enemmän sinun makuusi, pitäisi ne tarjoilla vielä viileämpinä. Taylorsin mukaan esimerkiksi aromaattiset valkkarit, kuten Sauvignon Blanc ja Pinot Gris, ovat parhaimmillaan 6-8 asteisena.

Viinin lämpötilalla on asiantuntijoiden mukaan todella väliä. Viiniraportin yhteydessä Taylorsin sivuillakin todetaan, että hyvän ja mainion viinin välillä on muutama aste.

”Asiantuntijat uskovat, että oikea lämpötila vaikuttaa enemmän viiniisi kuin lasisi muoto tai se, että viini saa hengittää”, Taylorsin raportissa todetaan.

Lämpötila vaikuttaa makuun

Viinin lämpötilan kanssa saa olla tarkkana, koska lämpötila voi vaikuttaa maukuun.

”Jos punaviini on liian lämmintä, alkoholi dominoi ja peittää sen hienovaraiset maut. Jäähdytä viiniä liikaa ja maut ovat tukahdutettu, tanniinit ovat räikeämpiä ja hapot liian teräviä”, raportissa sanotaan.

”Sen sijaan ihanteelliseen lämpötilaansa hieman jäähdytetty viini paljastaa sen herkulliset maut, juuri miten valmistaja ajatteli”, Taylors kertoo.

Raportin yhteydessä kehotettiin tekemään lämpötilahaaste, jotta lämpötilan merkitys kävisi paremmin ilmi lempiviinien suhteen. Haaste toimii näin:

– Kaada ensin lasillinen punaviini siten, miten normaalisti sitä nauttisit

– Sen jälkeen laita pullo jääkaappiin 30 minuutiksi

– 30 minuutin jälkeen ota pullo pois jääkaapista ja maista viiniä uudelleen – sinun pitäisi maistaa ero aiempaan lasilliseen verrattuna ja huomata, miten viinin maut ovat enemmän esillä, mutta tasapainossa.

Lähde: Daily Mail, Taylors Wines