Lämpimät kelit voivat houkutella auton rattiin ja tien päälle enemmän kuin pimeät ja lumiset kelit.

Moni suomalainen kuitenkin tuudittautuu ilmojen lämmetessä mukavampiin ajokeleihin ja jättää samalla tärkeitä huoltotoimenpiteitä sekä tarkastuksia liian myöhäiseksi, kertoo Kamux. Yksi näistä on oman auton ilmastoinnin tarkastaminen, jonka häiriöt usein huomataan vasta kun tuskanhiki virtaa automatkan aikana kesän helteillä.

”Aika usein esimerkiksi ilmastointilaite testataan vasta kun helteet alkavat ja etenkin sesonkiaikana viallisen ilmastointilaitteen huollattamiseen voi olla pitkätkin jonot, jolloin vian korjaaminen ei olekaan niin nopeaa”, kertoo Kamux Espoo Niittykummun myymälävastaava Roope Sipilä.

Sipilä kehottaa tarkistamaan ilmastoinnin kunnon hyvissä ajoin ja neuvoo tarkistamaan sekä sen kylmyyden että kierron. Hän myös muistuttaa, että autoon on hyvä muutenkin tehdä kunnollinen kevättarkastus.

”Väärän kauden rengastus tai puutteet ja viat auton kunnossa heikentävät ajomukavuutta sekä turvallisuutta. Puhtaalla, huolletulla ja kunnossa olevalla autolla ajat mukavammin ja turvallisemmin”, Sipilä toteaa.

”Tämä koskee myös uuden auton ostajia. Vaikka olet juuri ostanut auton, tulee silti varmistaa, että auto on ajokauteen sopivassa kunnossa”, hän jatkaa.

5 tärkeää tarkistusta

Kun lähtee laittamaan omaa menopeliä kevät- ja kesäkuntoon, on Kamuxin mukaan esimerkiksi auton puhtaana pitäminen sekä nestemäärien tarkastus on helppo tehdä itse. Sipilä kuitenkin muistuttaa, että epävarmoissa tilanteissa kannattaa mieluummin konsultoida ammattilaista kuin ”tehdä itse ja säästää”.

”Auton ohjekirjasta löytyy hyvät ohjeet siihen, mitkä toimenpiteet pystyt suorittamaan itse ja mitkä tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilaisen puoleen tulee kääntyä etenkin silloin, kun ei varmasti tiedä mitä on tekemässä”, Sipilä summaa.

Kun laitat autoa kevätkuntoon, tarkista ainakin nämä viisi asiaa:

  • Kesärenkaiden vaihto. Renkaiden kunto ja rengaspaineet kannattaa tarkistaa jo ennen vaihtoa. Talvirenkaat kannattaa pestä ennen säilytykseen vientiä.
  • Auton pesu ja vahaus. Talvikauden päätteeksi kannattaa pestä autosta talven liat ja suolat pois. Pesun jälkeen auton maalipinta on hyvä suojata vahaamalla.
  • Auton sisätilojen puhdistus. Auton hyvä sisäpuhdistus lisää turvallisuutta ja ajomukavuutta. Etenkin talven jälkeen auton sisätiloihin on saattanut kertyä reilusti pölyä ja hiekkaa. Myös ikkunat kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin.
  • Ilmastointilaitteen testaus. Ilmastointilaite kannattaa testata jo ennen kesän helteitä. Jos puhallus tai viilennysteho on heikko, tulee tarkistuttaa raitisilmasuodattimen ja ilmastointilaitteen kunto.
  • Jarrujen tarkistus. Jarrujen kunto on hyvä tarkistaa talvikauden jälkeen. Jos jarrupolkimen tuntuma on heikko tai jarrut pitävät ääntä, tulee jarrut tarkastuttaa ammattilaisen toimesta.

Kerroimme aiemmin vinkkejä, mitä kannattaa miettiä ennen kuin lähtee autoliikkeeseen uutta autoa ostamaan – lue lisää täällä!