Kierrättäminen keikkabussissa on kaukana helposta ja kätevästä.

Laulajatar Mira Luodille, 41, kierrätys on lähellä sydäntä, se on elämäntapa. Kotioloissa mahdollisuudet kierrättämiseen ovat suotuisat ja paremmat kuin tien päällä keikkabussissa.

”Kotona mulla on mahdollisuus tehdä hyvät ratkaisut ja valinnat: Siellä onnistun kierrättämään biojätteet, muovit, kartongit, paperit – metallit, lasit, patterit, lamput. Se on helppoa ja kätevää. Se on elämäntapa. Mutta kun mä lähden keikkabussiin, mulla ei oo sitä mahdollisuutta”, Mira kirjoittaa Instagramissa.

Mikä siitä tekee haasteellista, naislaulaja jatkaa:

”Meitä on siellä bussissa seitsemän ihmistä. Yli puolet on vegaaneja, ja me keskustellaan näistä asioista tosi paljon. Mutta se tosiasia, että kun pysähdytään hakemaan eväitä – ja jos ei ole mahdollisuutta jäädä huoltoasemalle syömään – niin se muovijätemäärä siitä ruoasta on IHAN JÄRKYTTÄVÄ! Jokainen salaatti, muovihaarukka, muovilusikka on kääritty eri muoviin. Tuntuu, että tää on asia, mihin me ei valitettavasti voida juuri vaikuttaa. Mutta me HALUTAAN vaikuttaa!”

Vaikutustapoja on tarjolla. Mira paljastaa erään keinon: ”#ilovemuovi -lajittelu on ratkaisu.

Ennen kuin avaamme enemmän I love me -kampanjaa, nostamme Miran kommenttikenttään ilmestyneitä vaihtoehtoisia ratkaisuja pienempiin muovimääriin.

”Samaa mieltä, kotona tulee kanssa järkyttävästi muovia. Koitan suosia aina kartonkipakkauksia niiden saatavuuden mukaan,” neuvoi eräs.

”Olen itse syönyt nyt kolme viikkoa kasvisruokaa ja todennut et mulle tulee tosi paljon purnukkaa enempi, mm. kookosmaidon tölkit. Vielä en vegaaniksi ole osannut alkaa. Mira te ostatte Ikeasta muoviset ruokailuvälineet ja mukit, tiskaatte ne sitten paikassa jossa mahdollista.” toinen ehdotti.

Mikä on I love me -kampanja?

I love me on ratkaisukeskeinen kampanja, jossa ihmiset haastetaan kantamaan kortensa kekoon ympäristön puolesta ja lajittelemaan muovit.

”On naiivia ajatella elämää kokonaan ilman muovia – muovi itsessään ei ole pahis – siksi muovin lajittelu on ratkaisu”, kirjoittaa Yle artikkelissaan.

Kampanja on voimassa koko huhtikuun 2019. Vielä on aikaa ja mahdollisuus ottaa haaste vastaan. Mikäli haluat mukaan, etene Yle.fi -sivustolla annettujen ohjeiden mukaan.

Kenet ystävistäsi haastaisit konkreettiseen ympäristötekoon?