Suudella, pussata tai pusutella. Tälle toiminnalle on monta nimitystä niin kuin myös tapoja, joilla sen voi tehdä.

Suutelemista käytetään epävirallisena tervehdyksenä tai romanttisena eleenä. Se on sellainen ele, joka on juurtunut ihmisten käyttäytymistavaksi, mutta miksi niin tehdään, jos halutaan osoittaa kiintymystä? Sillä on monenlaisia tarkoituksia. Esimerkiksi lentosuukko on eri asia kuin suukko, jossa suut kohtaavat toisensa, mutta niissä on jotain samaakin.

Suuteleminen on enemmän kuin vain kiintymyksen osoittamista

Todennäköisiä teoria siitä miksi suudellaan, liittyy kauas menneisyyteen, jolloin kädelliset emot pureskelivat ruuan valmiiksi hampaattomille pennuilleen. Mutta tälle tapahtumalle on tapahtunut historian saatossa jotain, joka on muuttanut ruuan pureskelun pennuille muunlaiseksi kiintymyksen osoitukseksi.

Kun suutelee, saa mahdollisuuden päästä tarpeeksi lähelle toista, jolloin voi arvioida häntä paremmin. Osa tästä toiminnasta liittyy feromoneihin, jotka ovat kemiallisia signaaleja, joita siirretään keskenään, jolloin viestien lähetys helpottuu. Eläimet käyttävät feromoneja esimerkiksi viestinä vaaroista tai paritteluhaluista.

Kemiallisilla signaaleilla on edelleen merkitystä myös ihmisille. Eräässä tutkimuksessa naiset haistelivat miesten käyttämiä t-paitoja ja ilmoittivat mitkä niistä tuoksuivat parhaimmalle. Naiset eivät valinneet paitoja satunnaisesti, vaan he pitivät eniten paidoista, jotka kuuluivat miehille, joiden MHC-geenit poikkesivat eniten heidän omistaan. Mitä enemmän ne poikkeavat omasta, on sitä paremmat mahdollisuudet saada terveitä jälkeläisiä.

Suuteleminen voi olla siten nopea tapa, jossa voi arvioida toisen MHC-geenien poikkeavuus omasta ennen kuin käyttää toiseen liikaa aikaa tai energiaa. Jos ensimmäinen suudelma ei tunnu hyvältä, ehkä se tarkoittaa sitä, että siitä todellakin puuttuu kemiaa?

Miehet suutelevat huolimattomasti ja naiset valitsevat suutelukohteensa tarkkaan

Albanyn yliopistossa tutkittiin suutelemista. Tutkimuksessa oli mukana 1041 opiskelijaa. Tulokissa nähtiin merkittäviä eroja siinä, miten miehet ja naiset kokevat suutelemisen. Sen mukaan moni nainen ei harrastaisi seksiä ennen kuin on suudeltu. Monet miehet taas voivat tehdä niin ja he ovat valmiita harrastamaan seksiä, vaikka suutelu ei olisikaan tuntunut hyvältä.

Koska sylki sisältää testosteronia, miehet haluavat kokea kielisuudelman nopeammin kuin naiset. Tutkijat ovat myös sitä mieltä, että miehet saattavat kyetä aistimaan naisen estrogeenitason, joka kertoo naisen hedelmällisyydestä.

Miksi koetaan tarvetta suudella?

Kun haluaa suudella, on siihen muitakin syitä kuin vain biologisia. Se voi auttaa valitsemaan itselle sopivan parin, joka saa olon tuntumaan hyvältä ja on sellainen, jonka kanssa voi kokea pitkän parisuhteen. Kaikella tällä on silti lopulta merkitystä siihen, että onnistumaan lisääntymään.

Lisääntyminenkään ei silti ole ainoa syy. Suuteleminen myös tuntuu hyvältä, koska silloin vapautuu monenlaisia kemikaaleja, jotka auttavat esimerkiksi vähentämään stressiä.

Miksi moni sulkee silmänsä suudelman aikana?

Ihmiset sulkevat psykologian mukaan silmänsä suudelman aikana, jotta aivot voivat keskittyä paremmin suuteluun. Kun keskittyy suudelmaan, aivojen voi olla vaikea käsitellä muita asioita samanaikaisesti. Suudelmaan voi olla vaikea keskittyä, jos pitää keskittyä muihinkin asioihin, joten silmät on silloin parempi pistää kiinni.

Nyt suutelemaan, koska se on mukavaa ja myös terveellistä!

Lähde: Yourtango