Joskus ihonhoidossa tekee enemmän haittaa kuin mitä siitä on hyötyä, eikä sitä välttämättä edes huomaa kovin helposti, koska ongelmat ihossa tulevat esille vasta jälkikäteen.

The List -sivusto ohjeistaa tarkastamaan omat ihonhoitorutiinit, jotta se tulisi varmasti tehtyä juuri omalle iholle sopivalla tavalla. Ihonhoitotuotteet voivat tulla todella kalliiksi, joten niistä on hyvä löytää ne juuri itselle sopivimmat tuotteet. On olemassa seerumeita, voiteita, puhdistusaineita, ihoa kirkastavia aineita, kuorinta-aineita, naamioita sekä monia muita tuotteita, joista pitäisi osata valita ne oikeat tuotteet.

Jos iho kuivuu, hilseilee, siinä on ihottumaa, punaisuutta tai se kutisee, silloin ainakin käytät sinulle sopimattomia tuotteita. Herkkäihoisten on ehdottomasti valittava iholleen juuri sopivat tuotteet, koska näitä juuri esiteltyjä oireita voi esiintyä silloin todella helposti, jos tuotteet ovat vähänkään epäsopivia iholle.

Miksi jotkut tuotteet eivät toimi niin kuin luvataan?

Sinulla on ehkä ihonhoitotuotteita, jotka eivät tee ihollesi sitä mitä niiden on luvattu tekevän. Ensinnäkin kannattaa huomioida, että olet ehkä käyttänyt niitä liikaa. Iho ei tarvitse viittä tuotetta aamulla ja taas viittä tuotetta illalla. Ihoa ei pidä rasittaa liikaa monenlaisilla tuotteilla. Tärkeitä on käyttää juuri omalle iholle sopivia tuotteita, eikä sellainen ole välttämättä sama tuote kuin mikä on ollut jollekin toiselle täydellisesti sopiva.

Jos käytät monia tuotteita, ne eivät ehkä sovi keskenään käytettäväksi. Esimerkiksi jos käytät retinolia tai salisyylihappoja sisältävää tuotetta, ei sitä kannata missään nimessä käyttää yhtä aikaa alfahydroksihappoja sisältävän tuotteen kanssa. Jos ihossasi on ongelmia, kannattaa mennä ihotautilääkärille, ja ottaa sinne mukaan kaikki tuotteet, joita ihollesi laitat. Silloin voi selvitä, että onko jokin käyttämäsi tuote syynä iho-ongelmiisi tai käytätkö tuotteita, jotka ei kannata käyttää yhtä aikaa.

Merkkejä siitä, että sinun pitäisi muuttaa ihonhoitorutiinejasi

Ihonhoitorutiineihin voi olla vaikea tehdä muutoksia, jos pelkäät, että jokin muutos saa ihosi oireilemaan. Mutta muutoksia on välillä tehtävä, koska ihosi muuttuu ajansaatossa monella eri tavalla, eivätkä samat rutiinit enää tule toimimaan kuten ennen. Ihosi vanhenee, joten jos olet jo pitkään käyttänyt samoja ihonhoitorutiineja, niihin pitäisi ehkä jo tehdä muutoksia, jotta ne sopivat ikäisesi naisen iholle. Kun esimerkiksi vaihdevuodet lähestyvät, tarvitsee iho yhä enemmän kollageenituotannot lisäämistä.

Jos käytät ympäri vuoden samoja ihonhoitotuotteita, silloin et ehkä huolehdi ihostasi tarpeeksi hyvin. Kesä ja talvi vaikuttavat ihoon eri tavalla, joten tarvitset eri vuodenaikaan erilaisia ihonhoitotuotteita. Uusi tuote voi ensin aiheuttaa pieniä iho-ongelmia, koska ihossa ei välttämättä näy heti se, että tuote on sille sopiva. Siksi tuotteen käyttöä ei kannata lopettaa heti alkuvaiheessa, jos se ei näytä toimivan ihollasi niin kuin kuvittelit. Mutta jos saat ihottumaa ja ärsytystä ihollesi, kannattaa tuotteen käyttö silloin lopettaa.

Yksi tärkein ihonhoitoon liittyvä neuvo: Muista käyttää aurinkorasvaa!

Aurinkorasva on yksi tärkeimmistä ihonhoitotuotteista. Sitä ei kannata unohtaa käyttää, koska aurinko ei tee iholle hyvää. Se vanhentaa ihoa, saa ihon punoittamaan ja pahimmassa tapauksessa siitä saa ihosyövän. Kannattaa hankkia sellainen aurinkorasva, joka suojaa ihoasi auringolta täydellisesti. Aurinkovoiteen on hyvä olla myös vedenkestävä ainakin siten, että se ei heti lähde pois iholta, kun uit tai hikoilet. Tarkista myös, että voiteessa on sinkkioksidia ja titaanidioksidia, koska ne auttavat heijastamaan UVA-säteitä iholta pois.

Retinoli vaikuttaa ihoosi monella suotuisalla tavalla

Retinoli hoitaa ihoa monella eri tavalla. Se poistaa aknea, mutta voi myös nuorentaa ihoa. Retin-A on yksi retinolin toimivin vaihtoehto, mutta yleensä sitä sisältävää tuotetta saa hankittua vain reseptillä. Retin-A nopeuttaa ihosolujen vaihtuvuutta, joka vähentää kuolleiden ihosolujen kertymistä huokosiin, joten se pitää huokoset avoimina ja estää näppylöiden muodostumista. Sitä voidaan käyttää myös aknen arpien aiheuttamien tummien pisteiden vaalentamiseen. Se estää myös ikääntymistä, koska se tasoittaa pieniä juonteita ja ryppyjä. Jos et saa tätä tuotetta, koska se vaatii reseptin, sitä myydään lievempänä versiona ilman reseptiä.

Sivustolla esitellään monenlaisia tuotteita, jotka voisivat tehdä ihollesi hyvää. Siellä esitellään seerumeita sekä puhdistusharjoja, joita kannattaa käyttää ihon puhdistamiseen. Saat tietää myös millaisia tuotteita kannattaa laittaa iholle, kun haluat meikata. Saat tietää myös mitä tuotteita ihonhoidossa ei kannata käyttää. Toivottavasti löydät niiden avulla juuri ne tuotteet, jotka ovat sinun ihollesi parhaita.

Lähde: The List