Tätä erikoiselta kuulostavaa rohtoa nimeltään ashwagandha kutsutaan myös nimillä rohtokoisio ja Intian ginseng.

Rohto on yksi tämän hetken puhutuimmista terveystuotteista. Get the Gloss -sivustolla kerrotaan kuinka esimerkiksi Meghan Markle ja Gwyneth Paltrow ovat kertoneet rakastavansa sitä. Tiedätkö mitä tämä rohto oikein on ja mitä hyvää sen meille kerrotaan tekevän? Siitä ei ehkä ole vielä Suomessa uutisoitu kovin paljon, mutta nyt saat tietää siitä kaiken mitä siitä jo tiedetään.

Kyseessä ei ole mikään juuri keksitty rohto, vaan se on ollut suosittu intialaiseen terveydenhoitojärjestelmään pohjautuvassa ayurveda-lääketieteessä yli 3000 vuoden ajan. Mutta siitä on tullut suosittu myös länsimaissa, koska sen kerrotaan lievittävän stressiä, lisäävän energiaa, alentavan kortisolipitoisuutta sekä parantavan keskittymiskykyä. Tällä hetkellä näistä jokaista tarvitaan paljon, koska monet tekevät töitä kotoa käsin, joka voi olla hyvin stressaavaa.

Ashwagandha on adaptogeeni, joka tarkoittaa sitä, että se auttaa kehoa sopeutumaan stressiin ja se juuri tekee siitä tällä hetkellä erityisen merkityksellisen. Stressiä ja ahdistuneisuutta kokevien ihmisten määrä on kaksinkertaistunut tänä koronapandemian aikana. Krooninen stressi lisää monien sairauksien ja vaivojen todennäköisyyttä esimerkiksi sydänsairauksien, diabetekseen ja liikalihavuuden sekä heikentää immuunijärjestelmää ja lisää väsymystä. Koska tämä rohto vähentää stressiä, voi se suojata näiltä taudeilta ja vaivoilta.

Mitä ashwagandha oikein on?

Kyseessä on pensas, jossa on keltaisia kukkia. Rohtoa saadaan sen juurista ja lehdistä. Rohdon hyötyjen uskotaan johtuvan juuressa luonnollisesti esiintyvistä kemiallisista yhdisteistä, joita kutsutaan nimellä withanolidit. Ne parantavat hapen prosessointia ja energiantuotantoa solujen ekvivalenttiparistoissa, jotka taas tunnetaan nimellä mitokondrio. Rohto on adaptogeeni, koska se säätelee kortisolin ja adrenaliinin vapautumista, joka rauhoittaa mieltä. Adaptogeenit jaotellaan primäärisiin sekä sekundäärisiin, joista primäärisiä on tutkittu enemmän. Ashwagandha kuuluu sekundäärisiin, joten sen vaikutusta ei ole vielä tutkittu kovin paljoa.

Kuinka ashwagandha toimii ja kannattaako sitä ottaa?

Kehossa kiertää 40 hermovälittäjäainetta, jotka sanelevat meidän mielialaamme. Ashwagandhassa on sellaisia aineksia, jotka säätelevät näitä aineita. Yhden hermonvälittäjäaineen, nimeltään GABA, tehostaminen lisää elinvoimaisuutta sekä rauhoittaa mieltä. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele tämän rohdon käyttämistä, koska sen on tutkittu ensin aiheuttavan pienen stressireaktion, joka auttaa myöhemmin selviämään helpommin stressitilanteista. Ja jos sellainen tilanne tulee tämän rohdon ottamisen jälkeen vaikkapa vasta kuukauden parin päästä, onko sen ottaminen paljon etukäteen kovin järkevää. Sen ottaminen nimittäin silloin, kun stressi on jo päällä, saa vain stressin lisääntymään.

Tutkimuksen mukaan sellaiset ihmiset kuitenkin saivat matalammat pisteet stressinarviointiasteikoissa, jotka olivat syöneet tätä rohtoa kuin sellaiset, jotka olivat saaneet lumelääkettä. Kaikilla tutkimuksessa mukana olevilla oli ollut kroonista stressiä. Heillä, jotka olivat saaneet oikeasti tätä rohtoa, oli myös muita matalampi kortisolitaso.

Ashwagandhassa on maanläheinen maku

Rohto ei maistu millekään hyvälle. Sen kerrotaan maistuvat maanläheiselle. Nimi ashwagandha tulee Intian kielestä Sanskrit, jossa se tarkoittaa hevosen hajua, joka myös kertoo paljon sen mausta. Mutta sitä voi syödä kapselien muodossa, jolloin sitä ei tarvitse maistella. Sen voi lisätä myös esimerkiksi smoothieen, jolloin maku peittyy.

Meghan Markle ja on kertonut syövänsä sitä jauheen muodossa. Gwyneth Paltrow pistää sitä joka aamu smoothieensa. Myös Jennifer Aniston on tämän rohdon käyttäjä. Jotkut käyttävät rohtoa myös kasvoihinsa, koska sen kerrotaan vahvistavan ihoa ja stimuloivan solujen uudistumista, edistävän kollageenin ja elastiinin tuotantoa, joka pitää ihon kiinteänä.

Sitä on parasta ottaa ennen kuin stressi alkaa, vaikka se toimii sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Ne ihmiset, jotka ovat kertoneet hyötyneensä sen ottamisesta, ovat ottaneet sitä päivässä noin 500 mg. Kannattaa muistaa, että on monia muitakin keinoja stressinhallintaan. Aiemmin on uutisoitu, kuinka esimerkiksi lenkkeily vähentää stressiä, ja että myös seksin harrastaminen on yksi monista suosituista keinoista stressin vähentämiseksi.

Lähde: Get the Gloss