Tutkimuksen mukaan tilkka maitoa teessä voi olla tehokkaampi keino kuin valkaisevat tuotteet.

Osa juo teensä maidolla, osa ilman. Tutkimuksen perusteella maidotonta teet nauttivien kannattaisi kuitenkin ottaa mallia maitoa käyttävistä.

International Journal of Dental Hygienen julkaiseman tutkimuksen mukaan lorausta maitoa teen sekaan voi estää hampaita värjäytymästä.

“Tee on maailman toisiksi eniten nautittu juoma ja tapa, miten sitä käsitellään vaikuttaa siihen, miten hampaat värjääntyvät. Mitä enemmän teetä on käsitelty tai hapetettu, sitä korkeammat sen hampaita värjäävät ominaisuudet ovat”, tutkimusta johtanut Ava Chow Albertan yliopiston hammaslääketieteellisestä kertoi Telegraphille.

“Saimme kuitenkin selville, että maidon lisääminen teehen vähentää teen kykyä värjätä hampaita”, Chow lisäsi.

Chow opiskelijoineen määritteli hampaiden luonnollisen värin ennen kuin hampaita laitettiin maidottomaan tai maidolliseen teehen. Hampaat olivat teessä 37 asteen lämpötilassa 24 tuntia, minkä jälkeen värilukemat katsottiin uudelleen.

Tutkijoille selvisi, että teessä olevat tanniinit ovat väriltään tummia ja voivat värjätä hampaita. Maidon pääproteiini kaseiini sitoo tanniineja ja näin voi estää värjääntymiä.

“Löydöksemme osoittivat, että kaseiini on maidon se osa, joka on vastuussa teen aiheuttamien värjäytymien vähentymiseen”, Chow sanoi.

“Kokeissamme huomatut värimuutokset ovat verrattavissa värimuutoksiin, joita valkaisutuotteet aiheuttavat ja tehokkaampia kuin valkaisevat hammastahnat”, Chow jatkoi.

Chown mukaan hammaslääkäreiden pitäisi kuitenkin ottaa huomioon, onko maito teessä osa heidän kulttuuriaan ennen kuin alkavat suositella maidon lisäämistä teehen.

“Maidon lisääminen teehen on kultturisidonnainen ilmiö. Osa kulttuureista ei välttämättä suostu lisäämään sitä ja toiset juovat teetä vain maidolla”, Chow totesi.

Lähde: Telegraph