Jos sinä et usko itseesi, kuka muukaan uskoisi?

Itseensä uskominen on keskeinen taito nykymaailmassa, jota leimaa lynkkaus, sosiaalinen painostus ja negatiiviset ulostulot. Se, että löytää itsestään pienenkin asian, johon uskoa ja luottaa ongelmien ja hädän keskellä voi auttaa suunnattomasti eteenpäin; kohti ulospääsyä ja kohti tasapainoisempaa elämää. Riittää, kun tietää itse sydämessään olevansa kykenevä ja taidokas; rohkea ja sinnikäs.

Kun ei välitä niin paljoa muiden mielipiteistä, voi huomattavasti paljon paremmin. Kun osaa luottaa omaan sisimpäänsä ja omiin vaistoihinsa – myös vaikeina hetkinä – on paljon lujempaa tekoa kuin moni muu meistä, varsinkaan vastapuolen edustajat ja lynkkaajat. Tämän sisäistäminen ja ymmärtäminen vaatii kuitenkin rutkasti sisua ja voimaa meiltä jokaiselta, sillä yksi paha sana voi satuttaa enemmän kuin kymmenen hyvää sanaa voi vuorostaan pelastaa.

On myös hyvä tarkkailla myös omia mielipiteitään ja ajatuksiaan muista. Satutanko minä enemmän kuin parannan? Olenko minä itsekäs oman edun tavoittelija vai oikeasti hyvä ystävä ja muiden ihmisten tukena ja apuna, kun he minua kaipaavat? Annanko vai otanko enemmän? Olenko luotettava ja kannustava, vai epäreilu ja kyräilijä? Jos huomaa tunnistavansa itsestään enemmän negatiivisia puolia kuin hyviä puolia, voi olla syytä mennä myös itseensä muiden syyttelyn sijaan.

Kun uskoo itseensä aidosti samalla muista välittäen ja hyvää ympärilleen luoden, on vain ajan kysymys kun elämässä asiat loksahtavat kohdilleen. Elämä vie sinne, minne sen on tarkoitus viedä. Se kuljettaa kohti suurempaa päämäärää. Itseensä ei voi koskaan uskoa liikaa. Luottamusta on syytä valaa itseensä ja omiin tekoihinsa jatkuvasti, eikä omia saavutuksia tule koskaan haukkua tai mitätöidä. Meille suomalaisille niin kovin tuttu itsensä vähättely saa nyt jäädä.

Minä kykenen. Minä osaan. Minä taidan. Ei kannata luovuttaa ennen kuin on edes kunnolla aloittanut. Ei kannata aloittaa lausetta sanoilla: ”enhän minä nyt”. Ei kannata miettiä tekevänsä asioita toisin vain sen tähden, että on esimerkiksi nainen, vammautunut tai aiemmin epäonnistunut. Nyt jos koskaan on aika loistaa, näyttää muille ja antaa itsestään kaikki. Pekka Hyysalon inspiroimana voisikin pyrkiä muistamaan seuraavat mantrat: ei pelkästään ”Fight back”, vaan ”Fight for more!”