Koiran rakkaus omistajaansa kohtaan voi ylittää jopa ihmisten toisiaan kohtaan tunteman rakkauden.

Kissojen ja koirien omistajat kiistelevät monista eri asioista lemmikkeihinsä liittyen, mutta tutkijat ovat löytäneet nyt vastauksen yhteen kiistaan: kumpi eläin rakastaa omistajaansa enemmän – ja vastaus on koira.

BBC:n Cats vs Dogs -dokumenttia varten tutkijat selvittivät kiintymystä vahvistavan ”rakkaushormoni” oksitosiinin vaikutuksia lemmikeissä. Tätä varten kymmeneltä kissalta ja kymmeneltä koiralta otettiin kahdet sylkinäytteet, joista testatiin lemmikkien oksitosiinitasot.

Ensimmäinen sylkinäyte otettiin ennen kuin tutkimukseen osallistunut lemmikki näki omistajansa. Tämän jälkeen omistaja leikki lemmikkinsä kanssa kymmenen minuutin ajan, minkä jälkeen otettiin toinen sylkinäyte.

Näytteitä verrattiin toisiinsa, jotta tutkijat saisivat tietää, minkälainen vaikutus omistajan näkemisellä oli lemmikkeihin. Tutkimuksen mukaan sekä kissojen että koirien oksitosiinitasot nousivat, mikä kertoo niiden rakastavan omistajiaan.

Koirat kuitenkin rakastavat omistajiaan tutkimuksesta päätellen enemmän, sillä niillä hormonitasot kasvoivat enemmän, 57,2 prosenttia verrattuna kissojen 12 prosentin nousuun.

”Tästä eläinjoukosta voidaan sanoa, että nämä koirat rakastavat omistajiaan viisi kertaa enemmän kuin kissat”, neurotieteilijä Paul Zak kommentoi.

Koirien tunteet omistajiaan kohtaan voivat olla jopa voimakkaammat kuin ihmisillä toisiaan kohtaan. Zakin mukaan ihmisten nähdessä puolisonsa tai lapsen, oksitosiinitasot veressä nousevat yleensä 40-60 prosenttia.

”Yllätyin suuresti havaittuani, että koirat tuottavat niin suuria tasoja oksitosiinia”, Zak sanoi.

”Oli myös mukava huomata, että kissoillakin erittyy oksitosiinia. Ainakin toisinaan kissat vaikuttavat kiintyvän omistajiinsa”, hän päätti.

Lähde: Metro