Kissojen kivun tunnistamista on helpotettu tutkijoiden tekemillä ohjekuvilla.

Kissat peittävät ja piilottavat kipunsa, minkä vuoksi tutkimuksien mukaan ne ovat laajasti alihoidettuja. Lisäksi niille määrätään vähemmän kipulääkkeitä kuin koirille, kertoo lemmikkieläintarviketju Musti ja Mirri tiedotteessaan.

Mustin ja Mirrin eläinlääkäri Eva Kaistin mukaan kissat ovat lemmikkeinä koiriin verrattuna selkeästi vaikeampia hoidettavia, sillä ne sietävät koiria huonommin kipulääkeitä.

”Usein kissat myös tuodaan liian myöhään hoitoon, koska ne piilottavat kipua ja ahdistusta. Kun kissat lopulta tuodaan eläinlääkärille, ne ovat useimmiten ehtineet olla kivuissaan jo pitkään ja niiden toimintakyky on huomattavasti rajoittunut”, Kaisti sanoo.

”Esimerkiksi puolet 10-vuotiaista kissoista kärsii omistajan tietämättä nivelrikosta – kyseessä on valtava ongelma”, hän jatkaa.

Kasvot voivat paljastaa kivun

Mustin ja Mirrin mukaan kissoja pidetään luonnostaan vetäytyvinä ja itsenäisinä, minkä takia niiden käyttäytymiseen ei kiinnitetä samalla tavalla huomiota kuin koirien poikkeavaan käyttäytymiseen. Kissojakin voi kuitenkin oppia lukemaan paremmin tarkkailemalla erilaisia merkkejä.

”Kissan käytös ja kasvojen ilmeet kertovat paljon kissan hyvinvoinnista. Hälyttäviä merkkejä käytöksessä ovat kissan haluttomuus hyppäämään, vähäinen virtsaneritys, levoton laatikkokäyttäytyminen ja yli 20 prosentin muutokset painossa”, Kaisti listaa.

Eläinlääkäri lisää, että kissan kasvoista puolestaan voidaan arvioida onko kissalla kipuja, sillä kipu ilmenee jännityksenä kasvoissa. Kaistin mukaan tutkijat ovat kehittäneet arvioinnin avuksi ohjekuvia, jotka perustuvat kissan pään, korvien, silmien, viiksien ja kasvojenlihaksien tulkintaan.

”Kannustan jokaista kissanomistajaa tutustumaan näihin ohjekuviin – mitä nopeammin kivut tunnistetaan, sitä nopeammin kissalle voidaan hakea apua”, hän neuvoo.

Katso ohjekuva alta: