Tutkimuksen mukaan jopa kultakala jaksaa keskittyä kauemmin kuin ihmiset.

Tutkimus väittää ihmisten keskittymiskyvyn laskeneen, joten pitkä juttu lyhyesti: teknologia on haitaksi keskittymiskyvyllesi.

Microsoftin teettämän kanadalaistutkimuksen mukaan uuden teknologian takia ihmisten keskittymiskyky kestää kahdeksan sekuntia, mikä on sekunnin lyhyempi kuin kultakaloilla. Yli 15 vuotta sitten keskittymiskyky oli 12 sekuntia, joten notkahdus on tapahtunut nopeasti, kertoo Good Housekeeping.

Tutkimusta varten 2 000 osallistujaa pelasivat keskittymiskykyä testaavaa peliä sekä tutkijat seurasivat 112 osallistujan aivotoimintoja samalla, kun he olivat tekemisissä median kanssa ja käyttivät erilaisia laitteita.

Tutkijoille ilmeni, että media, teknologia ja näytöt vaikuttavat keskittymiseen ja etenkin nuorilla on vaikeuksia keskittyä. Runsaasti teknologian kanssa tekemisissä olevat ihmiset kertoivat myös tutkimuksessa, että ajautuvat sivuraiteille ja hukkaavat aikaansa työpaikoillaan.

Tutkijoiden (huom! joita rahoitti teknologiayritys) mukaan tämä voi kuitenkin johtua siitä, että ihmisistä tulee koko ajan parempia tekemään monta asiaa yhtä aikaa, ”multitaskaamaan”. Good Housekeepingin mukaan tutkijoille selvisi, että paljon sosiaalista mediaa käyttävillä osallistujilla oli enemmän lyhytkestoisempia intensiivisen keskittymisen ”ajoittaisia puuskia”, vaikka keskittymiskyky ylipäänsä oli alhaisempi.

Kohtalaisesti sosiaalista mediaa käyttävät olivat tutkimuksen mukaan parempia tekemään montaa asiaa yhtä aikaa, mutta runsaat käyttäjät upputuivat liikaa somen sisältöön. Tästä huolimatta useamman näytön käyttämisen on todettu parantavan muistia, ei poistamaan sitä.

”Vaikka he keskittyvät yleensä ottaen vähemmän, he silti käsittelevät tietoa huomattavasti paremmin – he ovat kouluttaneet aivonsa tekemään enemmän vähemmällä”, tutkimuksessa todetaan.

Lähde: Good Housekeeping