Hyviin uniin vaikuttavat monta asiaa, joista osa on melko yllättäviäkin.

Monet tietävät, että juuri ennen nukkumaan menemistä ei pitäisi olla tietokoneella ja viimeinen kahvikupillinen pitäisi juoda päivällä. Näiden lisäksi on muitakin asioita, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hyvin nukkuminen onnistuu – lue alta, mitkä yllättävät asiat ja tavat voivat pilata yöunesi:

1. Hammastahnalla on väliä…

Hampaat kannattaa kyllä pestä ennen nukkumaanmenoa, mutta tahnalla on vaikutusta unen saantiin. Tutkimuksen mukaan piparmintun tuoksu virkistää aivoja ja saa olon tuntumaan virkeämmältä. Vaihda siis minttutahnat muihin makuihin.

2. … kuten myös sillä, mitä luet

Monet lukevat juuri ennen nukahtamista tv:n katselun sijaan, mutta se ei ehkä olekaan niin hyvä idea. Jännittävät, emotionaaliset ja älyllisesti vaativat toiminnot ennen nukkumaan menemistä voivat johtaa huonoihin uniin. Vaihda siis itkettävät tai historialliset romaanit kevyempään luettavaan, kuten urheilu- tai viihdelehtiin.

3. Tupakoit juuri ennen nukkumaanmenoa

Voit luulla iltatupakan rauhoittavan hermoja ja auttavan sänkyyn menemiseen valmistautumisessa. Nikotiini ei kuitenkaan ole pelkästään depresantti vaan piriste, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Jos et pysty lopettamaan tupakointia kokonaan, luovu kuitenkin tupakoinnista juuri ennen nukkumaanmenoa.

4. Kasvojen peseminen kylmällä vedellä

Kylmä vesi auttaa sulkemaan huokosia, mutta se myös virkistää kehoa, vapauttaen energiaa pysyäkseen lämpimänä ja hereillä. Koeta siis iltaisin pestä kasvosi lämpimällä vedellä ja jätä kylmä vesi herätykseksi aamulle.

5. Kun on lämmintä ja mukavaa

Yllättävää kyllä, käpertyminen lämpimään peiton alle ei olekaan niin hyvien yöunien alku kuin voisi luulla, sillä ruumiinlämmön nousu voi häiritä unta. Jos nukut kumppanin, lemmikin tai kasan peittoja kanssa, on ehkä syytä keventää lämmikkieiden määrää ja alentaa nukkumislämpötilaa. Mutta liian alhaiseksi ei ole syytä mennä, koska se on myös varma tapa estää hyvät yöunet.

Katso lisää yllättäviä nukkumista vaikeuttavia asioita HuffPostin sivuilta.