Kärsitkö muoviahdistuksesta? Seitsemän vinkkiä muovittomampaan arkeen

Muovia voi korvata esimerkiksi uusiutuvilla ja kierrätettävillä puupohjaisilla vaihtoehdoilla.

Muovi on ongelmainen materiaali, mutta sille on onneksi muita vaihtoehtoja ja monet muovipakkauksista voi korvata uusiutuvilla materiaaleilla. Stora Enson mukaan neljäsosan Euroopan muovipakkauksista voisi korvata heti uusiutuvilla vaihtoehdoilla, sillä tuotteet ja materiaalit ovat jo olemassa.

Muovituotteita voi korvata arjessa muun muassa uusiutuvilla ja kierrätettävillä puupohjaisilla vaihtoehdoilla. Stora Enson mukaan puu taipuu moneen muoton ja siitä syntyy perinteisten puupohjaisten tuotteiden lisäksi innovatiivisia tuotteita, kuten kuten vesitiiviitä kalapakkauksia tai liukosellusta valmistettuja vaatteita.

Yksi vaihtoehto muoville on esimerkiksi kartonki, joka on ilmastoystävällinen materiaali.

”Kartongin raaka-aineena käytetty puu sitoo ilmakehästä hiilidioksidia, jonka hiili varastoituu puusta valmistettuihin materiaaleihin ja tuotteisiin. Kartonki on uusiutuvuuden lisäksi kierrätettävää, jolloin hiili pysyy sidottuna seuraavan polven tuotteisiin ja hiilijalanjälki mahdollisimman pienenä””, kiertotalouden asiantuntija Maria Holopainen Stora Ensolta kertoo.

Uusiutuva puuraaka-aine tarjoaa kestävämpiä vaihtoehtoja niin arkeen kuin maailmanlaajuiseen muovijäteongelmaan. Alta voit lukea vinkkejä, miten voit puupohjaisilla vaihtoehdoilla korvata muovituotteita.

Seitsemän vinkkiä muovittomampaan arkeen

Herkuttele jäätelöllä täysin uusiutuvasta pakkauksesta

Jäätelöllä herkuttelua voi tehdä nyt muovittomasti nauttimalla jäätelö Ingmanin täysin uusiutuvasta ja kierrätettävästä litran pakkauksesta. Sen materiaali on kartonkia kasvipohjaisella PE Green™ -päällysteellä. Täysin uusiutuva ja kierrätettävä pakkaus pienentää tarvetta käyttää fossiilisia materiaaleja ja vähentää jätettä.

Suosi muovittomia marjarasioita

Usein kaupoissa ja toreilla mansikat sekä muut marjat myydään muovirasioissa, mutta ne voi ostaa myös puun ensikuidusta valmistetuista rasioista. Stora Enso on kehittänyt tänä kesänä käyttöönotettavan muovittoman vaihtoehdon marjarasioille. Yhdestä havupuusta saadaan tehtyä noin 7000 kappaletta mansikkarasioita. Yksi kuitupuu korvaa siis noin 65 kiloa muovia.

Nauti juomat mikromuovittomalla pillillä

Stora Enso ja Sulapac ovat kehittäneet uusiutuvan ja biohajoavan pillin torjuakseen maailmanlaajuista muovijäteongelmaa. Uusiutuvista materiaaleista, kuten puusta ja kasvipohjaisista sidosaineista, valmistettu pilli vastaa ominaisuuksiltaan perinteistä muovipilliä. Sulapacin markkinoille tuoma mikromuoviton ja täysin biohajoava pillivaihtoehto on käytössä jo esimerkiksi Finnairin loungessa Helsinki-Vantaalla, Wolt-ruokalähettipalvelulla, alkoholijuomayhtiö Altialla, Helsingin keskustan Hotel St. Georgessa ja vegaanikahvila Kipossa. Pillejä saa ostettua myös esimerkiksi netistä Verkkokauppa.comista ja Biofutura.comista.

Käytä puukuitupakkauksia piknikillä

Uusiutuvan raaka-aineen ja ympäristötehokkaan tuotantoprosessin ansiosta valmis- ja pikaruokaa voi syödä kuitupakkauksesta hyvällä omatunnolla. Stora Enson mukaan markkinoilla on laaja valikoima kevyitä, kestäviä, uusiutuvia ja kierrätettäviä elintarvike-, kuppi- ja vuokakartonkeja, jotka muotoutuvat moniin tarpeisiin, kuten juoma- ja jäätelökuppeihin, vuokapakkauksiin, hampurilaispakkauksiin ja rasioihin. Lisäksi uuden sukupolven muotoonpuristetut kuitutuotteet ovat vaihtoehto muoville. Muoviton Stora Enson muotoonpuristettu kuitutuote PureFiber™ sopii käytettäväksi esimerkiksi mukeissa, kulhoissa, kahvikupin kansissa ja muissa kertakäyttöisissä ruokapakkauksissa. Muistathan piknikin päätteeksi kerätä ja lajitella käyttämäsi pakkaukset kierrätystä varten.

Pukeudu puukuituun

Myös vaatteiden ja muiden tekstiilien raaka-aineena voidaan käyttää puuta. Stora Enson Enocellin tehtaalla valmistettavaa liukosellua käytetään esimerkiksi viskoosin valmistukseen. Puukuiduista valmistetut ympäristöystävälliset tekstiilit ovat kasvussa, sillä fossiilipohjaiset synteettiset kuidut kuten polyesteri lisäävät ilmastovaikutuksia ja ympäristökuormitusta. Muun muassa Marimekko hyödyntää liukosellua tekstiileissään.

Pilko vihannekset biokomposiitilla

Puukuitupohjainen biokomposiitista valmistettu leikkuulauta on yhtä muotoiltavaa kuin muovi sekä yhtä lujaa kuin puu, ja sen hiilijalanjälki on jopa 80 prosenttia pienempi kuin muovilla. Fossiilipohjaista muovia korvaava biopohjainen materiaali on valmistettu kuusesta ja sokeriruo’osta. Storan Enson mukaan biokomposiitista valmistetut, esimerkiksi Orthexin keittiövälineet, ovat kestäviä ja ne voi pestä pesukoneessa.

Herkuttele kestävästi pakatuilla kauravälipaloilla

Puusta valmistettavat kartonkipakkaukset ovat uusiutuvia ja kierrätettäviä. Kartongin kuidut voidaan kierrättää jopa seitsemän kertaa. Uudet Fazer Aito -kauravälipalojen litran kartonkipakkaukset on valmistettu Stora Enson nestepakkauskartongista. Yhdestä puukuormasta saadaan kartonkia puoleen miljoonaan litran pakkaukseen. Kartonkipakkauksia suosimalla voi vähentää muovijätettä.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.