Myös se, mitä syöt, voi laukaista sinulla migreenikohtauksen.

Migreenikohtauksen voi laukaista moni asia, kuten stressi ja stressin laukeamin, se, että nukut aamulla liian myöhään tai vaikkapa kova melu tai jokin tietty haju. Muiden elintapojen lisäksi myös ruokavaliosi voikin siis vaikuttaa siihen, kuinka usein kärsit migreenikohtauksista.

On kuitenkin muistettava, että migreenikohtauksen laukaisijat vaihtelevat paljon ja ovat yksilöllisiä Se, mikä toisella laukaisee kohtauksen, ei aiheuta toisella minkäänlaisia ongelmia.

Seuraavat ruoat ovat kuitenkin melko yleisiä migreenikohtauksen laukaisijoita, joten ellet sattumalta tiedä, että nämä ruoat ovat omalla kohdallasi turvallisia, kannattaa seuraavia ehkä pyrkiä välttämään, ellet halua viettää iltaasi pimennetyssä huoneessa jääpalapussi otsallasi.

 1. Juusto
  Juustoja löytyy valtava määrä eri lajeja, joten osa juustoista saattaa olla hyvinkin vaarattomia, kun osa laukaisee migreenin todennäköisemmin. Esimerkiksi raejuusto ja tuorejuusto ovat yleensä melko harmittomia, mutta voimakkaat juustot kuten cheddar, parmesaani, feta, sekä valko- ja sinihomejuusto ovat yleensä vaarallisempia.

 2. Alkoholi
  Moni migreeneistä kärsivä on joutunut luopumaan punaviinistä, sillä useat kokevat sen aiheuttavan kohtauksen lähes varmuudella. Hyvä muistisääntö onkin, että mitä tummempi alkoholi on kyseessä, sitä pahemmat seuraukset sillä voi migreenimielessä olla. Jos siis kärsit migreeneistä, on turvallisempaa juoda vaikkapa valkoviiniä. Ikävä kyllä kaikkein turvallisinta toki on jättää alkoholi kokonaan väliin.

 3. Suklaa
  Suklaan vaikutus migreeniin on vielä hieman epäselvä, ja asiasta ollaan eri mieltä. Moni migreeneistä kärsivä on kutenkin huomannut yhteyden suklaan syömisen ja kohtauksien välillä, joten suklaa kannattaakin, ikävä kyllä, laittaa tauolle. Testaa ainakin jokin aika ilman suklaata, saatko kohtauksia, ja katso, miten suklaalakko vaikuttaa oloosi.

 4. Oliivit
  Oliiveissa on samaa migreeniä aiheuttavaa ainesosaa kuin juustoissa, ja niilläkin on huomattu olevan yhteys migreeniin. Jos kärsit migreenistä, poista oliivit ja kaikki niistä tehdyt tuotteet ruokavaliostasi kuukauden ajaksi ja katso, loppuvatko tai edes vähenevätkö kohtaukset.

 5. Kimchi
  Tällä fermentoidulla herkulla on itseasiassa paljon terveysvaikutuksia, sillä se sisältää paljon probiootteja. Ikävä kyllä migreenien suhteen vaikutukset ovat kuitenkin negatiivisia, sillä kimchi saattaa olla syy kohtauksillesi. Mikäli huomaat kimchin aiheuttavan sinulle kohtauksia, pysy kaukana myös muista fermentoiduista tuotteista, kuten hapankaalista.

 6. Katkaravut
  Katkaravut ovat terveellinen proteiini monessa suhteessa, mutta niiden on todettu herkistävän joitakin ihmisiä migreenikohtauksille. Jos haluat syödä mereneläviä, onkin turvallisempaa, että valitset näiden äyriäisten sijaan kalaa.

Jaa artikkeli myös ystävillesi, jotka kärsivät migreenistä!

Lähde: Health Digest