Monilla on tapana muistaa sukulaisiaan, naapureitaan ja muita omaan elämään kuuluvia tärkeitä ihmisiä joulunaikaan antamalla heille itsetehtyjä leivonnaisia. Mutta ilahduttavatko ne sittenkään juuri tänä jouluna?

Tämä joulu on erilainen kuin aiemmat joulut, koska korona on edelleen keskuudessamme. Moni voi pelätä, että syömällä muiden tekemiä leivonnaisia, niistä voi tarttua koronavirus. Huffpost -lehti on saanut tähän aiheeseen liittyviin kysymyksiin vastauksia suoraan asiantuntijoilta.

Leivonnaisten teossa täytyy noudattaa asianmukaisia ​​elintarviketurvallisuuskäytäntöjä

Käsien pesu on aina tärkeää, koska se vähentää bakteerien siirtymistä sinusta ruokaan sekä päinvastoin. Sitähän ei voi varmasti tietää, kuinka tarkoin leivonnaisten antaja on näitä ohjeita noudattanut. Toki sitä voi kysyä, mutta leivonnaisten saaminen muilta voi silti tuntua epämukavalta. Jos epäilet, että joku ei ole käyttänyt asianmukaisia käsittelymenetelmiä leivonnaisia tehdessä, on parasta olla syömättä hänen antamiaan leivonnaisia.

Siitä ei ole saatu näyttöä, että COVID-19 siirtyisi ruoan käsittelyn kautta toisiin ihmisiin. Käytännössä ainoa tapa, jolla leviäminen voi tapahtua, on se, että jos aivastaa tai yskäisee leivonnaisen lähellä, ja sen vastaanottaja koskettaa pakkausta alle 24 tunnin aikana ja sitten koskettaa nenäänsä, suuhunsa tai silmiinsä, voi tartunta tapahtua.

Koronaviruksen saa tuhottua uunissa

Koronavirus ei kestä lämpöä, joten ainakin silloin leivonnaisten syöminen on turvallista, jos käytät ne vielä itse uunissa. Mutta ei ole tiedossa tarkkaa lämpötilaa ja aikaa, jonka se vaatii. Asiantuntijoiden mukaan 70 astetta ja kolme minuuttia kuitenkin pitäisi riittää.

Kaikki leivonnaiset, jotka saat tänä jouluna lahjaksi, ovat tietysti jonkin verran riskialttiita viruksen saamisen kannalta. Mutta jos et syö niitä heti, kun ne saat, riski tartunnasta vähenee. Koronaviruksella on suhteellisen huono eloonjäämismahdollisuus pinnoilla, joissa se elää alle kolme päivää. Ainakin sen mukaan on pieni riski, että saat sen elintarvikkeista tai pakkauksista, jotka saat lahjaksi.

Muista käsienpesun tärkeys

Kädet on silti syytä pestä lahjaksi saatujen tuotteiden esimerkiksi niiden pakkausten käsittelyn jälkeen, koska koronavirus voi selviytyä jopa 24 tuntia pahvin ja jopa 2–3 päivää muovipinnan tai ruostumattomasta teräksestä tehdyn pinnan päällä. Ja odota muutama päivä, ennen kuin syöt lahjaksi saamiasi leivonnaisia tai muuta syötävää, jos pelkäät, että korona tarttuu niiden kautta.

Jos olet itse leivonnaisten tai muiden itsetehtyjen herkkujen antaja, muista että kipeänä niitä ei ainakaan pidä mennä tekemään, jos niitä syö joku muukin kuin sinä.

Lähde: Huffpost