Allergiselle tai tuoksuyliherkälle voimakkaat joulun tuoksut saattavat aiheuttaa tukalat oltavat.

Joulutunnelmaa luovat monelaiset tuoksut, mutta kaikille ne eivät sovi. Arviolta 10-40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa oireita jostain tuoksuista, kertoo Terveystalo.

Tarkan määrän laskemista hankaloittaa se, ettei tuoksuyliherkkyydelle ole suoraa lääketieteellistä määritelmää. Myös syitä tuoksuyliherkkyydelle ei tunneta.

”Tuoksuyliherkkien oireet painottuvat lähinnä hengitysteiden ärsyyntymisoireisiin: limaisuuteen, yskään, aivasteluun sekä silmien kirvelyyn. Toisinaan tuoksut voivat myös aiheuttaa huonoa oloa tai pyörtyilyä”, Terveystalon allergologi Péter Csonka kertoo tiedotteessa.

Csonka kuitenkin painottaa, ettei tuoksuyliherkkyys ole sama asia kuin hajusteallergia. Siinä iholle joutunut hajuste aiheuttaa yleensä kosketusihottumaa.

Lääkitys ei auta Csonkan mukaan oireisiin, koska tuoksyliherkkyys ei ole allerginen reaktio. Paras hoitokeino on pyrkiä välttämään tuoksuille altistumista, mutta se voi pahimmillaan johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen.

Hajuherkät pitäisi huomioida joulunvietossa

Joulupöydässä moni ottaa jo huomioon erikoisruokavaliot, mutta hyvän jouluhengen mukaista on huomioida myös voimakkaat tuoksut. Olipa syynä allergia tai yliherkkyys, tiettyjä voimakkaita tuoksuja kannattaa välttää, jos joulunvietossa on mukana hajuherkkiä.

”Kannustaisin tuoksuherkkyydestä kärsiviä reippaasti kertomaan, jos esimerkiksi kyläpaikan pöydällä oleva hyasintti aiheuttaa oireita ja pyytämään, että se siirrettäisiin muualle. Ja samaten hyasintin omistajaa ymmärtämään pyyntöä”, Csonka kannustaa.

Viisi vinkkiä, mihin kiinnittää huomiota jouluvalmisteluissa:

  • Joulukuusi: Harva on kuusen siitepölylle allerginen, mutta voimakas tuoksu voi olla tuoksuyliherkälle liikaa. Kuusen voi sijoittaa olohuoneen sijaan parvekkeelle tai terassille. Terveystalon mukaan kannattaa muistaa, että myös keinotekoiset kuusentuoksut voivat aiheuttaa oireita.
  • Siivouksessa käytetyt pesuaineet: Joulusiivouksessa kannattaa suosia hajusteettomia, Allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelemia pesuaineita. Aina ärsytystä ei aiheuta kemikaali: on ihmisiä, jotka eivät kestä mäntysuovankaan tuoksua.
  • Mausteet: Kasveissa on paljon yleisallergeeneja, jotka aiheuttavat allergisille ristireaktioita. Esimerkiksi koivulle allerginen saattaa saada oireita omenasta tai perunan kuorimisesta ja mausteista inkivääristä ja currysta. Terveystalon mukaan mausteiden aiheuttamat allergiset oireet eivät kuitenkaan ole kovin yleisiä, koska käytetyt määrät ovat tavallisesti pieniä. Sen sijaan voimakkaasti tuoksuvat kaneli, inkivääri ja kardemumma voivat haitata tuoksuyliherkkää. Vältä viemästä allergiselle tai tuoksuyliherkälle lahjaksi maustepusseja tai koristamasta joulupöytää appelsiinilla, jonka kuori on pistelty täyteen neilikoita.
  • Kukat: Jos aikoo viedä tuliaisiksi kukka-asetelmia, kannattaa varmistaa, ettei niissä ole voimakkaasti tuoksuvia kukkia tai koristeita, kuten kanelitankoja. Voimakkaasti tuoksuvista kukista tyypillisin joulukukka on hyasintti, joka voi aiheuttaa tuoksuyliherkälle jopa pahoinvointia. Terveystalon mukaan joulutähti puolestaan voi aiheuttaa ristireaktion esimerkiksi lateksiallergisille. Voimakkaasti luonnonkumille eli lateksille allergiset voivat saada joulutähdestä nokkosihottumaa tai hengitysoireita. Joulutähti on myös myrkyllinen, joten sitä kannattaa välttää perheissä, joissa on pieniä lapsia tai lemmikkejä. Terveystalon mukaan turvallisia kukkavaihtoehtoja ovat esimerkiksi timanttiananas ja jouluruusu. Myös kukkakauppias voi auttaa löytämään myrkyttömiä ja allergisille sopivia vaihtoehtoja.
  • Tuoksukynttilät: Kynttilän polttaminen levittää huoneilmaan pienhiukkasia. Tuoksuyliherkän kannattaa jättää tuoksukynttilät kauppaan, mutta runsas tavallistenkin kynttilöiden poltto voi aiheuttaa oireita astmaatikolle. Led-kynttilät ja erilaiset valosarjat ovat turvallisia tunnelmanluontivaihtoehtoja.