Aivohalvaukseen sairastuu Suomessa noin 24 000 henkeä vuosittain.

Aivohalvauksen yleinen oire on toispuolinen raajojen toimintahäiriö, mutta se saattaa oireilla mm. voimakkaana päänsärkynä. Aivohalvauksen syy on yleensä aivovaltimon veritulppa, jonka taas todennäköisemmin on aiheuttanut valtimoiden kovettumatauti eli ateroskleroosi.

Elämäntavat vaikuttavat suuresti aivohalvausriskiin, mutta tutkijat ovat löytäneet yhteyden myös veriryhmästä. American Stroke Associationin (ASA) vuoden 2021 kansainvälisessä aivohalvauskonferenssissa kansallisen neurologisten häiriöiden ja aivohalvauksen instituutin rahoittamassa tutkimuksessa tarkasteltiin veriryhmän ja aivohalvausriskin yhteyttä. Tutkijat havaitsivat, että muilla kuin O-veriryhmän omaavilla (A, B tai AB), tupakoivilla ja suun kautta ehkäisyvalmisteita käyttävillä naisilla, voi olla lisääntynyt varhaisen aivohalvauksen riski.

Tämä ei ole ainoa tutkimus joka puoltaa yhteyttä ei-O-veriryhmän ja aivohalvauksen välillä. American Heart Association-konferenssissa vuonna 2011 esitetyn tutkimuksen mukaan, miehillä ja naisilla, joilla oli tyypin AB veri, aivohalvausriski oli 26 prosenttia suurempi kuin tyypin O veriryhmäläisillä, kun taas naisilla, joilla oli tyypin B veri, aivohalvausriski oli 15 prosenttia suurempi. verrattuna naisiin, joilla on tyypin O veri.

Jaa tämä juttu myös kavereille!

Lue myös: Naisten aivohalvausriski saattaa laskea välimerellisen ruokavalion avulla, paljastaa tutkimus

Lähteet: Best Life, Terveyskirjasto