Auringossa oleminen tuntuu mukavalta, kunhan sen ääressä ei ole liian kauan kerralla.

Aurinko virkistää ja tuntuu ihan lämpimältä, mutta se voi aiheuttaa myös ikäviä oireita, jolloin sille on allerginen. Oireet ovat iho-oireita, joita ei aina edes tiedä johtuvan auringosta. Niistä olisi syytä tietää, että voi estää oireiden ilmestymistä.

Aurinkoallergiaa on monenlaista

Allergisuus auringolle ilmenee yleensä ensimmäisen kerran noin 20–30-vuoden iässä. Auringon vaurioittamissa ihosoluissa on jotain sellaista, joka käynnistää kehossa immuunivasteen. Silloin iholle voi tulla auringonpolttaman kaltainen punainen tai tummunut alue, jossa on kutiavaa ihottumaa.

Naiset ovat miehiä useammin allergisia auringolle, mutta sille ei ole löydetty syytä. Aurinkoihottumaa voi ilmestyä ihan yhtäkkiä, vaikka sitä ei olisi aiemmin ilmestynyt.

Aurinkokeratoosi on yksi aurinkoallergian muoto, joka on aika harvinainen. Se aiheuttaa kutinaa kasvoissa, kaulassa ja muissa auringonvalolle alttiina olleilla ihoalueilla, ja se alkaa tyypillisesti jo keväällä. Iho voi olla erittäin kutiava ja siihen voi ilmestyä kipeitä rakkuloita.

Aurinko voi aiheuttaa myös valoallergiaa. Silloin iholle ilmestyvä punainen alue johtuu siitä, että jokin iholla oleva aine on reagoinut auringonvalon kanssa. Aine voi olla voiteiden ja kosmetiikan lisäksi myös esimerkiksi juomaa, jota on läikkynyt iholle. Sellainen juoma voi olla esimerkiksi jotain, jossa on sitruunaa.

Myös joidenkin lääkkeiden syöminen voi aiheuttaa allergisia oireita, kun oleskelee auringossa. Sellaisia ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet.

Polymorfinen valopurkaus (PLE) on myös yksi aurinkoallergian muoto. Silloin käsiin, jalkoihin ja kämmeniin ilmestyy yleensä punaista ihottumaa, joka kutisee. Se on yliherkkyysreaktio, joka laukaisee iholla tulehdusreaktion. Se tapahtuu vasta muutama tunti auringossa olon jälkeen.

Auringosta voi saada myös nokkosihottumaa.

Lähde: Self

LUE MYÖS