Onko sinulla tapana juoda appelsiinimehua esimerkiksi jokaisena aamuna? Se vaikuttaa silloin kehoosi monella eri tavalla.

Tiedät varmasti sen, että appelsiinimehussa on paljon C-vitamiinia sekä muita terveellisiä ravintoaineita, kuten antioksidantteja. Mutta siinä on myös paljon sokeria, joka ei ole hyväksi. Mutta onko sen juominen joka päivä terveellistä vai haitallista? Siihen saat nyt vastauksen.

Appelsiinimehu on näistä syistä terveellistä

C-vitamiini auttaa edistämään valkosolujen tuotantoa, jotka tunnetaan lymfosyytteinä ja fagosyytteinä, ja ne auttavat suojaamaan kehoa infektioita vastaan. Mutta sitähän saadaan muustakin ravinnosta. Appelsiinissa olevat antioksidantit tarjoavat suojaa esimerkiksi syövältä ja sydänsairauksilta. Ne pitävät myös ihon nuorekkaana. Appelsiinimehu voi myös estää munuaiskivien syntymisen ja alentaa verenpainetta.

Appelsiinimehussa on kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka vaikuttavat luiden lujuuteen ja voivat suojata esimerkiksi diabetekselta. Terveyshyötyjä ovat myös sairauksia aiheuttavien tulehdusten väheneminen, joka voi auttaa kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Se voi myös alentaa kolesterolia.

Näistä syistä appelsiinimehua ei kannata juoda usein

Appelsiinimehun päivittäinen juominen voi aiheuttaa myös paljon haittaa. Se voi lihottaa siinä olevan sokerin takia. Kupillisessa appelsiinimehua on noin 100 kaloria, mutta sen juominen ei pidä nälkää silti poissa. Se saa janon sammutettua, mutta juomalla vettä tekisit sen ilman kaloreiden saamista. On tutkittu, että kupillinen appelsiinimehua päivässä voi aiheuttaa 0,5–0,75 kilon painonnousun neljän vuoden aikana.

Vaikka joisit 100 % appelsiinimehua eli siinä ei olisi lisättyä sokeria, voi se silti kasvattaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. On tutkittu, että jo kolme annosta appelsiinimehua viikossa lisäsi kahdeksan prosentin riskiä sairastua diabetekseen. Hedelmäsokerikin nimittäin nostaa verensokeria. Tämä voi olla hämmentävää, koska appelsiinimehussa on myös diabetesta torjuvia aineksia, joista ylempänä mainittiin.

Päivittäinen appelsiinimehun juominen voi aiheuttaa myös närästystä. Se johtuu ehkä tämän mehun happamuudesta. Siksi se myös kuluttaa hammaskiillettä, joten se ei ole hampaillekaan hyväksi.

Mikä on lopputulos siihen, kannattaako appelsiinimehua juoda joka päivä vai ei?

Ehkä jokaisen ei kannata juoda sitä joka päivä, jos on esimerkiksi syytä yrittää välttää verensokerin nousua, painonnousua ja pitää hampaista huolta tai kärsii helposti närästyksestä. Ne hyödyt, joita appelsiinimehu tuo, voidaan tosin saada myös muista ruoka-aineista. Kannattaa miettiä tarkoin, että onko jokapäiväinen appelsiinimehun juominen sinulle enemmän haitaksi kuin hyödyksi tai toisinpäin.

Lähde: The List