Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi koostettiin yhteen tunnettujen henkilöiden sanomisia naisista ja naiseudesta.

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään perjantaina 8. maaliskuuta. Päivän juhlistamisen kunniaksi International Business Times UK koosti yhteen tunnettujen henkilöiden inspiroivia toteamuksia naisista ja naiseudesta.

Alla on 10 toteamusta vapaasti käännettynä suomeksi.

1. Coco Chanel, muotisuunnittelija ja Chanelin muotitalon perustaja: ”Naiset ovat aina olleet maailmassa se vahvempi osapuoli. Miehet aina etsivät naisilta pientä tyynyä, jolle laittaa päänsä. He aina kaipaavat sitä äitiä, joka piteli heitä sylissään lapsena.”

2. Eleanor Roosevelt, ihmisoikeusaktivisti ja Yhdysvaltain presidentti Franklin Rooseveltin vaimo: ”Pidä aina mielessäsi, että sinulla ei vain ole oikeutta olla yksilöllinen, vaan sinulla on myös velvollisuus olla yksilöllinen.”

3. Emma Bonino, poliitikko: ”Naiset ovat selväjärkisiä, luovempia ja tästä syystä myös – toisinaan – haavoittuvaisempia.”

4. Louise Otto, kirjailija ja feministi: ”Historia on opettanut, että naiset unohdetaan, jos he unohtavat ajatella itseään.”

5. Rudyard Kipling, kirjailija: ”Naisen arvaus on paljon tarkempi kuin miehen varmuus.”

6. Malala Yousafzai, Nobel-palkittu rauhanaktivisti: ”Kunnioita tyttäriäsi. He ovat kunnioitettavia.”

7. Anne Morrow Lindbergh, kirjalija ja lentäjä: ”Yleensä äidit ja kotirouvat ovat ainoita työntekijöitä, joilla ei ole säännöllisesti vapaita. He ovat se suuri lomaton luokka.”

8. Charles Malik, diplomaatti, joka auttoi ihmisoikeusjulistuksen luonnostelussa: ”Nopein tapa muuttaa yhteiskuntaa on mobilisoida maailman naiset.”

9. Melinda Gates, bisnesnainen, hyväntekijä ja Bill Gatesin vaimo: ”Nainen, jolla on ääni, on lähtökohtaisesti vahva nainen. Mutta sen äänen löytäminen voi olla todella vaikeaa.”

10. Margaret Thatcher, Britannian ensimmäinen naispääministeri: ”Jos haluat, että jotain tulee sanotuksi, pyydä miestä; jos haluat, että jotain tulee tehdyksi, pyydä naista.”

Lähde: International Business Times, UN Women