Vaihdevuodet vaikuttavat moneen asiaan kehossa, joista osa voi tulla yllätyksenä.

Monet vaihdevuosioireet tunnetaan hyvin, mutta tiedätkö kuinka se voi vaikuttaa myös maku- ja hajuaisteihin? Saatat huomata muutoksia esimerkiksi, kun olet syömässä tuttua ruokaa. Sen maku on voinut yhtäkkiä muuttua eikä ruoka maistukaan enää niin hyvälle kuin ennen, koska vaihdevuodet ovat käynnistymässä.

Tämä on syynä maku- ja hajuaistien muutoksiin

Estrogeenin ja syljen välillä on yhteys. Se tarkoittaa sitä, että joidenkin naisten kohdalla estrogeenitasojen lasku voi heikentää syljeneritystä sylkirauhasista.

Sylkeä tarvitaan ruuan hajottamisessa yksittäisiksi kemikaaleiksi. Makuhermot tunnistavat nämä kemikaalit erilaisina makuina, joten jos on vähemmän sylkeä ja kuivat limakalvot, makuaisti heikkenee tai maut muuttuvat. Makuhermot eivät myöskään uusiudu yhtä nopeasti kuin ennen vaihdevuosia, joka sekin vaikuttaa siihen, miten hyvin ruokia maistaa.

Jos maku- ja hajumuutokset liittyvät estrogeenitason laskuun, voivat ne tapahtua missä tahansa vaihdevuosien vaiheessa eikä esimerkiksi välttämättä juuri siinä vaiheessa, kun vaihdevuodet ovat alkamassa.

Maku- ja hajuaistien toimivuutta voi edistää

Tätä vaihdevuosioiretta voi onneksi hoitaa monella eri tavalla. On hyvä pitää suu hyvässä kunnossa, syödä purukumia, pestä hampaat hyvin ja käydä säännöllisesti hammaslääkärissä.

Jotta suu ei kuiva, kannattaa pitää huolta nestetasapainosta ja juoda tarpeeksi vettä. Suun kuivumiseen auttavat myös erilaiset suihkeet ja pastillit.

Myös ruokavaliosta voi löytyä suuta kuivattavia ja suun terveyttä haittaavia ruokia. Sellaisia ovat kaikki erittäin kuumat, mausteiset ja suolaiset ruuat. Sokeripitoiset ja happamat ruoat lisäävät myös hampaiden reikiintymisen riskiä, joten niidenkin syömistä kannattaa vähentää.

Alkoholi ja kofeiini kuivattavat myös suuta sekä tupakointi. Kuiva suu saattaa tarkoittaa samalla myös kuivia huulia, johon auttaa tietysti huulirasvan käyttö.

Jos olet todella huolissasi maku- ja hajuaistin muutoksista, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin tai hammaslääkäriin.

Lähde: My Menopause Center