Alkaa olla kaksi vuotta pandemian alusta ja edelleen monissa paikoissa on hyvä käyttää kasvomaskia.

Jos käyttää kasvomaskin kanssa yhtä aikaa myös silmälaseja, saattavat lasit huuruuntua helposti. Kun siirtyy esimerkiksi ulkoa sisälle kauppaan, ei kaupassa meinaa nähdä mitään, kun lasit ovat huurussa. Se ei ole mukavaa, mutta sille voi tehdä jotain. Se mikä auttaa estämään huurtumiseen, riippuu siitä millaisia laseja ja kasvomaskia käyttää.

Tässä on monta keinoa estää silmälaseja huurtumasta, kun kasvoilla on kasvomaski

1. Pese linssit saippuavedellä

Pese lasit varovasti saippuavedellä. Ravista niistä ylimääräinen kosteus pois ja anna niiden kuivua ilmassa tai pyyhi ne varovasti mikrokuituliinalla kuivaksi. Laseihin jää ohut kalvo, joka on ”luontaista pintajännitystä” ja se työntää vesimolekyylejä muodostamaan läpinäkyvän kerroksen.

2. Sulje kasvomaski reunojen ympäriltä

Tässä voi käyttää teippiä, jonka avulla maskin voi sulkea kiinni nenän kohdalta, jolloin hengitysilma ei pääse lasien päälle. Kaksipuoleisen teipin voi laittaa nenän päälle jo ennen kasvomaskia.

3. Varmista, että kasvonaamio istuu hyvin

Jos kasvomaskissa on metallinen ja taittuva lanka, sen avulla kasvomaskin saa istumaan hyvin nenän päälle, joten sitä kannattaa käyttää apuna.

4. Säädä silmälasien asentoa

Jos laseissa on nenätyynyt, voi pehmusteita säätää niin, että kehykset ovat hieman kauempana kasvoista. Silloin lämmin hengitysilma ei jää lasien ja maskin väliin.

5. Käytä huurteenpoistotuotteita

On myös olemassa tuotteita, jotka auttavat huuruuntumisessa. Kun niitä esimerkiksi suihkauttaa lasien päälle, eivät lasit huuruunnu. Aine hajottaa pienet sumupisarat. Älä käytä kuin silmälaiselle tarkoitettuja huuruuntumisenpoistavia tuotteita, koska esimerkiksi autonlasille tarkoitetut samaan tarkoitukseen olevat tuotteet voivat vahingoittaa silmälasien linssejä.

6. Yritä hengittää alaspäin

Tämä voi olla hankalaa, mutta jos kykenee hengittämään alaspäin, on se nopea keino estää laseja huuruuntumasta.

7. Käytä huurtumista estäviä linssejä

On olemassa myös huurtumista estävällä pinnoitteella varustettuja linssejä. Sellaisten hankkimistakin kannattaa miettiä, kun on aika vaihtaa uusiin silmälaseihin.

Aika paljon on jo ehditty keksimään erilaisia huuruuntumisen estoon toimivia keinoja.

Lähde: All about vision