Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaaminen on hyväksi myös terveyden kannalta.

Hampaat pitäisi harjata kaksi kertaa päivässä säännöllisesti. Se ei kuitenkaan ole hyvästä vain hampaita ajatellen, sillä hammaslääkäri Mark Hughesin mukaan hampaiden harjaaminen useammin voi vähentää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen todennäköisyyttä.

Harley Street Dental Studion perustaneen Hughesin mukaan suuhun kertyneet bakteerit voivat päätyä verenkiertoon ikenien kapillaarien (hiussuonien) kautta. Bakteerit voivat aiheuttaa tukoksia verisuonissa ja valtimoissa, mikä lisää erilaisten terveysongelmien riskiä – diabetes mukaan luettuna.

Hampaita harjaamalla voi alentaa riskiä, että bakteereja pääsisi kertymään suuonteloon. Hughesin mukaan hampaista huolehtimisessa on kyse yleisestä terveydestä eikä vain siitä, miltä hampaat näyttävät.

”Tutkimukset osoittavat, että bakteerit voivat aiheuttaa iensairauksia ja ikenien inflammaatio avaa kapillaareja, joten ne vuotavat”, Hughes selitti Expressille.

”Suuontelon bakteerit pääsevät verenkiertoon ja aiheuttavat plakkia valtimoissa ja verisuonissa”, hän jatkoi.

”On enemmän ja enemmän tutkimuksia, jotka osoittavat kytköksen yleisen terveyden ja suun terveyden välillä. Sydän-ja verisuonitauti, diabetes, Alzheimerin tauti, ennenaikainen synnytys. Tästä kaikesta on paljon tutkimuksia”, Hughes kommentoi.

Metron mukaan diabeteksen oireita ovat muun muassa nämä seuraavat asiat:

– Tunnet olosi todella janoiseksi

– Käyt pissalla tiheämmin kuin yleensä, etenkin yöllä

– Tunnet olosi todella väsyneeksi

– Paino ja lihasmassa vähenevät

– Kutinaa peniksen tai emättimen ympärillä tai usein toistuvaa hiivatulehdusta

– Haavat tai naarmut paranevat hitaasti

– Näkö on sumentunut

Lähde: Metro, Express