Osa aiheista on sellaisia, joita on hyvä ottaa esiin useamman kerran parisuhteen aikana.

Denverin yliopiston tutkijat ovat saaneet Glamourin mukaan selville, että niillä pareilla, jotka keskustelevat tilanteestaan alusta alkaen, on paremmat avioliitot kuin pareilla, jotka vain menevät virran mukana.

”Näitä keskusteluja pitäisi käydä läpi parisuhteen”, tutkimuksen yksi kirjoittaja, tohtori Galena Rhoades sanoi.

Asiantuntijoiden ja pitkässä, onnellisessa suhteessa olevien avulla Glamour listasikin 10 parisuhdetta määrittelevää keskustelua, jotka jokaisen parin pitäisi käydä läpi.

1. Huomautus itselle

Ensimmäinen keskustelu pitäisi käydä itsensä kanssa ennen kuin aloittaa vakavaa suhdetta, neuvoo tohtori ja UCLA:n parisuhdeinstituutin johtaja Thomas Bradbury. Itseltään kannattaa kysyä, onko valmis parisuhteeseen ja millaiseksi kokee työnsä, lähipiirinsä ja perheensä. Bradburyn mukaan omassa elämässään kannattaisi olla onnellinen ennen kuin aloittaa vakavan parisuhteen.

2. ”Miksi minä kutsun sinua?” -keskustelu

Jokaisessa suhteessa tulee eteen vaihe, jossa käydään läpi se, onko toinen tyttö- tai poikaystävä vai ei. Nelikymppinen Jason kertoi Glamourille olleensa friends with benefits -tilanteessa kolme vuotta tyttöystävänsä Meganin kanssa ennen kuin he istuivat alas ja keskustelivat suhteestaan.

”Tiesimme rakastavamme toisiamme. Megan lopulta laittoi minulle viestin, ’Tule kylään illalla… poikaystävä’”, Jason sanoi keskusteluun johtaneesta tilanteesta ja kertoi olleensa helpottunut.

3. Raha-asioista puhuminen

Parit riitelevät yleensä eniten raha-asioista ja raha-asiantuntija Farnoosh Torabin mukaan suhteen muutaman ensimmäisen kuukauden aikana toisen taloustilanteesta kannattaisi muodostaa jonkinlainen kuva kummallekin.

”Kirjoittakaa muistilapulle palkka, velat, luottokortin saldo, säästöt ja muut tärkeät raha-asioihin liittyvät faktat ja vaihtakaa lappujanne” Torabi vinkkaa ja näin raha-asioista puhuminen voi olla tulevaisuudessa helpompaa.

4. Keskustelu seksistä

Omasta taustastaan ja erilaisista kokeiluista kannattaa puhua, vaikka se voisi tuntua hieman ahdistavalta. Se voi auttaa olemaan avoimempi seksiin liittyvistä aiheista suhteen edetessä. Suhteen aikana keskusteluja voi aloittaa myös ottamalla esiin esimerkiksi jotain, mitä on nähnyt jossain ohjelmassa, kuten: ”Haluaisitko joskus kokeilla sitä, mitä Game of Thronesissa vasta tapahtui?”

5. Muuttaako yhteen vai ei? -keskustelu

Tutkimukset ovat osoittaneet, että saman katon alle muuttamisesta kannattaa keskustella. Aiheesta puhuneilla pareilla avioliitto on ollut vahvempi kuin pareilla, jotka ovat vain huomaamattaan päätyneet lopulta asumaan yhdessä ilman, että aiheesta on kummemmin puhuttu. Keskustelu voi toki johtaa myös siihen, että suhde päättyy, jos toinen ei ole valmis asettumaan aloilleen.

6. Keskustelu avioliitosta

Rhoadesin mukaan yhä harvemmin kosinta tulee täytenä yllätyksenä ja parit puhuvat aiheesta etukäteen. Näin välttyy paremmin ikäviltä yllätyksiltä, jos toisen suhtautuminen avioliittoon onkin ”Kiitos, mutta ei kiitos” -tyyppinen.

7. Keskustelu uskonnosta

Tämä voi olla osalle kynnyskysymys, josta kannattaa puhua ajoissa. Jos toinen on erittäin uskonnollinen ja toinen ei, se voi aiheuttaa ongelmia ellei pari saa keskustelua aiheesta ja sovittua yhteisiä pelisääntöjä tulevaisuutta, kuten lastenkasvatusta, ajatellen.

8. Lapsia vai ei? -keskustelu

Usean parin kohdalla tästä aiheesta täytyy puhua useita kertoja, Rhoades huomauttaa ja ensimmäisen kerran se voi tulla esiin jo ensimmäisillä treffeillä. Ennen kuin suhde vakavoituu liikaa, on hyvä tuoda selkeästi ilmi toiselle osapuolelle oma suhtautumisensa asiaan sekä lasten määrän että sopivan ajankohdan suhteen.

9. Miten riidellään? -keskustelu

Jokainen pari riitelee, mutta tässä keskustelussa on kyse siitä, että pari muodostaa pelisäännöt niitä aikoja varten, kun on vaikeaa. Riidelläänkö riita heti alta pois vai nukutaanko yön yli? Tällaisista asioistakin on hyvä puhua.

10. Kokonaiskuvasta puhuminen

Oletko onnellinen? Olenko onnellinen? Näitä kysymyksiä on hyvä esittää sekä itselleen että kumppanilleen.

”Luulet tietäväsi mitä hän ajattelee, mutta luota minuun, 50 vuoden jälkeenkin pitää vielä kysyä”, seitsemänkymppinen Virginia sanoi.

”Aina pitää olla keskustelemassa asioista – tulevaisuuden suunnittelemisesta tai vain siitä, miten päivä sujui”, hän vinkkaa yli 50 vuoden avioliittokokemuksella.

”Ja jos tunnet olosi epämukavaksi, silloin todellakin pitää puhua”, hän päätti.

Lähde: Glamour