Saudinaiset pääsevät autoilemaan ensi kesästä alkaen, mutta maassa on tästä huolimatta vielä erilaisia naisia koskevia rajoitteita olemassa.

Erittäin konservatiivisessa Saudi-Arabiassa on viimein päätetty antaa naisille lupa ajaa autoa. Päätöksestä kerrottiin tiistaina 26. syyskuuta, kertoo Cosmopolitan.

Saudi-Arabia on maailman ainoa maa, jossa naiset eivät ole saaneet ajaa autoa. Cosmopolitanin mukaan maa onkin saanut vuosien ajan kansainvälisesti negatiivista julkisuutta, kun ajokieltoa uhmanneita naisia on pidätetty.

Helsingin Sanomien mukaan uudistuksen myötä naisten ei tarvitse pyytää miespuolisilta huoltajiltaan lupaa ajokortin hankintaan ja nainen voi ajaa autoa ilman huoltajan läsnäoloa. Tämä mahdollistaa sen, että naiset pääsevät liikkumaan omin päin.

Naisten oikeuksien puolesta 90-luvulta lähtien taistelleet aktivistit ovat painostaneet ajo-oikeuden puolesta ja he ovat kertoneet sen kuvastavan heidän suurempaa taistelua tasa-arvoisten oikeuksien puolesta lain edessä.

Maan mediat ovat kertoneet tiistai-iltana, että kuninkaallinen määräys on annettu siitä, että sekä miehet että naiset saisivat ajokortteja. Helsingin Sanomien mukaan naisten ajo-oikeuden on tarkoitus tulla voimaan ensi kesänä.

Me Naiset kuitenkin huomauttaa, että maassa on vielä muita naisia koskevia rajoitteita, joista olisi hyvä luopua:

– Naiset eivät voi päättää omista asioistaan itse, vaan hänellä on aina huoltajanaan miespuolinen henkilö, jonka päätäntävallan alla nainen on. Henkilö voi olla esimerkiksi naisen isä, aviomies tai veli.

– Naiset eivät voi oleskella samassa paikassa miesten kanssa. Esimerkiksi ravintolassa naisten täytyy istua verhotulla ”perheosastolla” eivätkä he voi opiskella samoilla luennoilla miesten kanssa, Me Naiset kertoo.

– Naislääkärit ovat vain naispotilaita varten eikä heillä ole asiaa hoitamaan miehiä. Tästä huolimatta mieslääkäri voi kyllä hoitaa naispotilasta, mikäli se sopii naisen miespuoliselle huoltajalle.

– Naiset eivät voi pukeutua vapaasti, vaan maassa on erittäin tiukat säännöt pukeutumiseen liittyen. Sääntöjen noudattamista valvoo moraalipoliisi. Me Naisten mukaan naisen on oltava päästä varpaisiin verhoiltu. Jos hän ei ole, hän voi joutua esimerkiksi pidätetyksi.

– Naiset eivät saa avata pankkitiliä omin päin, vaan hän voi tehdä niin vain huoltajansa luvalla. Myös matkustaminen ilman huoltajan lupaa on kielletty naisilta.

Lähde: Cosmopolitan, Helsingin Sanomat, Me Naiset