Perinteisen siman lisäksi voi tehdä siman twistillä ja maustamalla sitä esimerkiksi inkiväärillä tai pakastemarjoilla.

Vappua vietetään tänäkin vuonna, vaikka ei täysin perinteisin menoin. Sima ja munkit ovat olennainen osa vapun vietoa, ja jos et ole koskaan aiemmin tehnyt simaa itse, kannattaa sitä kokeilla nyt – simaa on nimittäin helppo tehdä.

Siman valmistamiseen tarvitset vain vettä, sokeria, fariinisokeria, sitruunaa, rusinoita ja hiivaa. Suomen Sokeri Oy:n mukaan sima kannattaa tehdä jo viikko ennen vappua, niin se ehtii valmistua ajoissa.

Sen lisäksi, että simaa on helppo tehdä, on se myös halpaa. Esimerkiksi neljän litran satsi perinteistä simaa maksaa itsetehtynä alle 1,50 euroa/litra, Suomen Sokeri Oy kertoo.

Jos simaa valmistaa kerralla ”ämpärillisen”, eli noin kahdeksan litraa, tippuu litrahinta reippaasti alle 1 euron. Jos hintaan lasketaan vain käytetyt raaka-aineet, jää litrahinnaksi vain noin 45–60 senttiä ostopaikasta riippuen ja ylijäävät raaka-aineet voi käyttää myöhemmin.

Alta löydät ohjeen perinteisen siman valmistukseen.

Tarvitset:

  • 4 l vettä
  • 250 g Dansukker Fariinisokeria
  • 250 g Dansukker Taloussokeria
  • 1–2 sitruunan mehu
  • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
  • Pullotukseen sokeria, rusinoita

Näin valmistat simaa:

  1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.
  2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vuorokausi.
  4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Kannattaa muistaa, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima jääkaapissa ja nauti noin viikon kuluessa.

Simaan saat uutta twistiä maustamalla juoman siirapilla, inkiväärillä, greipillä, kuusenkerkillä, pakastemarjoilla, yrteillä tai vaikkapa chilillä. Simaa voi valmistaa myös muulloinkin kuin vappuna ja se maistuu esimerkiksi pitkin kesää raikkaana hellejuomana – alkukesän ehdoton piristys onkin raparperisima.