Hakuaika kilpailuun on käynnistynyt ja hakemuksia otetaan karsintavaiheessa vastaan maaliskuun loppuun saakka.

Suomi tunnetaan metallimusiikin maana, mistä metallibändejä löytyy jokaista 100 000 asukasta kohtaan 50 – tämä on enemmän kuin missään muualla maailmassa. Suomi on myös neulojien maa, sillä käsityöt ovat todella suosittu harrastus.

Olikin siis vain ajan kysymys, kun joku keksi yhdistää raskaamman musiikin ja käsityöt: syntyi heavyneulonnan MM-kisat, joissa neulotaan metallimusiikin tahtiin. Taitoliiton mukaan tämä on verrattavissa ilmakitarointiin, jonka MM-kisoja on järjestetty Oulussa 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Heavyneulonnan maailmanmestaruudesta kisataan sen sijaan Pohjois-Karjalassa, Joensuussa. Ensimmäiset MM-kisat järjestettiin heinäkuussa 2019 ja tulevana kesänä maailmanmestaruus on taas pelissä.

Taitoliiton mukaan heavyneulonnassa neuloja ottaa pääartistin roolin metallibändissä. Idea on yksinkertainen: kun bändi soittaa metallia, neuloja neuloo, moshaa ja heiluu neuloineen ja lankoineen musiikin mukana.

Osallistujia useasta eri maasta

Viime vuoden MM-kilpailujen karsintavaihe houkutteli mukaan 26 kilpailijaa 13 maasta ympäri maailman. Lopulta 12 esitystä kahdeksasta eri maasta saapui Joensuuhun näyttämään heavyneulontataitonsa kilpailun finaalissa.

Maailman ensimmäinen heavyneulonnan maailmanmestari oli viisihenkinen japanilaisryhmä GIGA BODY METAL. Toiseksi sijoittui Crafts with Ellen Tanskasta ja kolmanneksi 9″ Needles Yhdysvalloista.

Tälle kolmikolle haetaan seuraajia ja hakuaika on jo käynnissä. Taitoliiton mukaan karsintakierroksella heavyneulojan on tehtävä itsestään yhden minuutin mittainen heavyneulontavideo, jossa on käytettävä kilpailun järjestäjän valitsemaa musiikkia.

Vuoden 2020 MM-kisojen karsinta-aika päättyy 31. maaliskuuta, minkä jälkeen tuomaristo valitsee hakijoiden joukosta 12 kilpailijaa, jotka pääsevät esiintymään Joensuussa 15. ja 16. heinäkuuta. Varsinainen heavyneulonnan MM-finaali käydään 16. heinäkuuta.

Voit hakea mukaan heavyneulonnan MM-kilpailuun täällä, ja linkin takaa löydät myös lisätietoa ja tarkemmat säännöt. Alta voit katsoa videon, jolla kerrotaan myös lisää heavyneulonnan MM-kisoista ja otsikon yläpuolelta löydät koostevideon viime vuoden kisojen parhaista hetkistä.