Haukottelemalla voit koettaa selvittää, onko esimerkiksi treffiseuralaisesi psykopaatti.

Jos olet miettinyt, onko joku tuntemasi ihminen psykopaatti, voi sitä koettaa selvittää helpolla tavalla: seuraa, tarttuuko haukotus häneen. Tutkijat ovat selvittäneet, ettei haukotus tartu psykopaattisia piirteitä omaaviin ihmisiin yhtä todennäköisesti kuin muihin.

Personality and Individual Differences -julkaisussa ilmestynyttä tutkimusta varten 135 korkeakouluopiskelijaa teki persoonallisuustestin, jolla määritellään psykopatiaa.

Tämän jälkeen heidät laitettiin tilanteeseen, jonka tarkoitus oli saada heidät haukottelemaan. Tutkijat saivat selville, että korkeammat tulokset psykopatiatestissä saaneisiin haukotus tarttui epätodennäköisemmin muista ihmisistä.

Tutkimusta johtanut Brian Rundle Baylorin yliopistosta ei osaa sanoa tarkkaa syytä haukotuksen ja psykopatian väliselle yhteydelle. Hänen mukaan psykopaattiset ihmiset tai paljon psykopaattisia piirteitä omaavilla ihmisillä on vaikeuksia arvioida toisten tunteita, mitä monet osaavat helposti tehdä.

Rundlen mukaan psykopaatit eivät välttämättä pysty tunnistamaan haukottelevan henkilön emotionaalista tai henkistä tilaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki olisivat psykopaatteja, jos haukotus ei heihin tartu.

“On monia syitä, miksi kuka tahansa meistä ei reagoisi toisen haukotukseen haukottelemalla itse, vaikka tietäisimmekin olevamme yleensä alttiita niille”, Rundle sanoi lisäten, että psykopatian diagnosoimiseen tarvitaan muutamia kokeita ja kliinistä arviointia.

Sinun ei siis tarvitse heti säikähtää, jos läheiseesi ei haukottelusi tartu. Jos kuitenkin huomaat hänen olevan etäinen, itsekeskeinen ja kiero tai ovela eikä haukotukset tartu, voi hänellä olla psykopaattisia piirteitä.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Women’s Health