Jos jo muutenkin panostat kahvisi valmistukseen suuresti, kannattaa tämä tapa ottaa osaksi rutiineja maun parantamiseksi.

Jokaisella on omat mieltymyksensä siitä, miten valmistetaan paras kupillinen kahvia ja jotkut näkevät runsaasti vaivaa hyvän kupillisen eteen. New York Timesin mukaan jos haluat kupillisestasi vielä maistuvampaa, kannattaa kahvipavut jäädyttää ennen niiden jauhamista.

Jäädyttämisen vaikutuksia on jopa tutkittu ja New York Times kertoo Scientific Reports -journalissa julkaistun tutkimuksen tuoneen ilmi, että kylmemmät kahvipavut tuottavat pienempiä, enemmän samaa kokoa olevia hippuja jauhettaessa ja näin pienemmästä kahvimäärästä saadaan enemmän makua.

Kahvijauheen yhdenmukaisuudella on väliä, sillä vesi uuttaa makua pienemmistä hipuista nopeammin kuin suurista. Epätasainen jauhe tarkoittaa hapanta makua pienemmistä hipuista ja katkeraa isommista – samassa kahvissa.

Britanniassa sijaitseva erikoiskahvila Colonna and Smalls yhdisti voimansa Bathin yliopiston kanssa selvittääkseen, miten lämpötila vaikutti kahvipapujen hajoamiseen. New York Timesin mukaan he aloittivat huoneenlämpöisistä ja jatkoivat nestemmäiseen typpeen asti, −195 asteeseen.

Tutkimuksessa selvisi, että mitä kylmempi papu oli, sitä yhdenmukaisempaa siitä tuli jauhettaessa ja sen maku oli tasaisempi.

”On tärkeää, että hippusista uutetaan kahvia samaa vauhtia. On tavallaan suloista, että voit tehdä sen vain jäädyttämällä papuja ennen kuin jauhat ne”, tutkimuksessa mukana ollut kemisti Chris Hendon sanoi.

New York Timesin mukaan kotona kahviaan itse jauhavien kannattaa vain muistaa kahvipapuja pakastaessaan säilyttää ne ilmatiiviisti, jotta niihin ei pääse kosteutta ja niistä ei tule ummehtuneita.

Voit lukea lisää kahvipapututkimuksesta täältä.

Lähde: New York Times