Facebook-riippuvuudesta on kuitenkin helpompi päästä eroon.

Tutkimuksen mukaan jatkuva Facebookin selaaminen voi vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin käyttäisit kokaiinia. Telegraphin mukaan Facebook-riippuvuus voi näkyä aivotutkimuksissa heillä, joilla on vaikeuksia pysyä pois sivustolta, aktivoiden samoja osia aivoista kuin kokaiini.

”Impulsiivinen järjestelmä voidaan mieltää kuin auton kaasupolkimeksi, kun taas inhibitorinen järjestelmä on kuin jarrut”, Kalifornian osavaltionyliopiston professori Ofir Turel vertaili.

”Riippuvuuksissa on vahvaa kiihdyttämistä liittyen impulsiiviseen järjestelemään usein yhdistettynä huonosti toimivan inhibitorisen järjestelmän kanssa”, hän jatkoi.

Tutkimusta varten opiskelijat arvioivat kyselyn avulla, kuinka koukussa Facebookiin he ovat. Sen jälkeen heille näytettiin kuvia, joista osa liittyi Facebookiin ja pyydettiin painamaan nappia, kun kuvat tulivat nähtäväksi.

Telegraphin mukaan he, jotka painoivat nappia nopeasti Facebookiin liittyviä kuvia nähdessään saivat myös korkeat tulokset riippuvuustestissä. Tutkijoiden mukaan osa osallistujista reagoi Facebook-kuviin nopeammin kuin liikennemerkkeihin.

”Jos asiaa ajattelee, se on pelottavaa, koska se tarkoittaa, että käyttäjät saattavat vastata Facebook-viestiin älylaitteellaan ennen kuin reagoivat liikenneolosuhteisiin, jos he käyttävät älylaitetta liikenteessä”, Turel sanoi.

Tutkijat kuitenkin huomasivat, että aivojen impulsiivinen järjestelmä toimi ”ookoosti” Facebook-riippuvaisilla seurantajakson aikana, mitä huumeriippuvaisilla ei tapahdu.

”Tämä on hyvä uutinen, koska se tarkoittaa sitä, että käytöstä voidaan korjata hoidolla”, Turel kertoi.

”Arvelemme, että riippuvuuskäytös tässä tapauksessa juontuu alhaisesta motivaatiosta kontrolloida käytöstä, mikä johtuu osittain suhteellisen hyvänlaatuisista yhteiskunnallisista ja henkilökohtaisista seuraamuksista verrattuna esimerkiksi huumeiden käyttöön”, hän jatkoi.

Tutkimus ilmestyi Psychological Reports: Disability and Trauma -julkaisussa.

Lähde: Telegraph