Eroaminen ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan se on prosessi, jossa on eri vaiheet.

Parisuhteen päättäminen on harvoin helppoa ja monesti päätös parisuhteen kohtalosta ei synny hetkessä. Tutkimuksen mukaan eroaminen onkin eräänlainen prosessi, jossa on peräti viisi erilaista vaihetta, kertoo Glamour.

Tennesseen yliopiston tutkijat kehittivät parisuhdetilanteen muutoksiin liittyvän SOCRS-kyselyn (Stages of Change in Relationship Status), jossa on neljä toteamusta kuvaamassa jokaista eron vaihetta.

Ensimmäinen vaihe, pre-contemplation eli miettimistä edeltävä vaihe, on aika ennen kuin eroa edes on ajatellut. Tätä vaihetta kuvailtiin tutkimuksessa Glamourin mukaan muun muassa näin: ’Parisuhteeni voi hyvin; ei ole tarvetta muuttaa sitä.’

Toinen vaihe on contemplation eli eroa alkaa miettiä ja vaiheeseen liittyy ajatukset, kuten ’Parisuhteeni ei ole hyvästä minulle’ tai ’Joskus minusta tuntuu, että minun pitäisi erota’.

Kolmanteen vaiheeseen, preparation eli valmistautuminen, päästessä jo tietää aikovansa erota – ’Aion päättää suhteeni pian, mutta en ole varma, mikä olisi paras tapa tehdä se’ kuvaa kolmatta vaihetta. Glamourin mukaan osa saattaa viipyä tässä vaiheessa kuukausia, kun taas toiset saavat sen ns. alta pois välittömästi.

Neljäs vaihe on itse eroaminen, action-vaihe. Tässä vaiheessa on joko erottu tai otettu selviä askeleita kohti eroa. Neljänteen vaiheeseen liittyy toteamuksia, kuten: ’Olen kertonut kumppanilleni päättäväni suhteen’ tai ’Puhun kumppanilleni vähemmän, kun olemme yhdessä’.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan vielä on viides vaihe, maintenance, jossa varmistetaan, että eroa ei peruta. Tässä vaiheessa hankkiudutaan eroon kumppanin tavaroista ja vältetään paikkoja, missä kumppanin voisi nähdä.

Glamourin mukaan mitä useamman toteamuksen kanssa on samaa mieltä, sitä korkeampi tulos 36-pisteen SOCRS-asteikolla on ja sitä lähempänä on parisuhteen päättämistä.

Tutkijat antoivat SOCRS-kyselyn vastattavaksi korkeakouluopiskelijoille, jotka olivat parisuhteessa ja sitten antoivat sen heille uudelleen täytettäväksi kaksi kuukautta myöhemmin. Osallistujat vaikuttivat olevan pidemmällä eroamisprosessissa myöhemmin kuin tutkimuksen alkaessa.

Glamourin mukaan 20 prosenttia tutkimuksen aikana kumppaneistaan eronneista osallistujista esimerkiksi olivat todennäköisemmin ohittaneet ensimmäisen vaiheen tutkimuksen alkaessa. Tutkimus julkaistiin Journal of College Counselingissa.

Parisuhteessa oleville tutkimustulokset vihjaavat, että vaikka suhteen kyseenalaistaminen voi olla hyvästä, ajatukset suhteen lopettamisesta voivat olla merkki edessä siintävästä erosta. Mutta Glamourin mukaan toisaalta näiden ajatusten tunnistaminen varhaisessa vaiheessa voi olla ensimmäinen askel kohti suhteen korjaamista – tai ainakin sen päättämistä nopeasti viivyttelyn sijaan.

Voit lukea lisää tutkimuksesta sekä eroamisen eri vaiheisiin liittyvät toteamukset täällä tai koko tutkimusjulkaisun täällä.

Lähde: Glamour