Sadat miljoonat ihmiset näyttävät jälleen valomerkin symbolisena eleenä ilmaston ja luonnon puolesta.

Lauantai-iltana 26. maaliskuuta vietetään taas Earth Houria, maailman suurinta ympäristötapahtumaa. Tapahtuman aikana otetaan kantaan maapallon puolesta sammuttamalla turhat valot tunnin ajaksi kello 20:30-21:30 paikallista aikaa.

WWF:n Earth Hour ei ole sähkön- eikä energiansäästötempaus. Sen sijaan tapahtuman tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmasto- ja luontoystävälliseen elämään sekä viestiä päättäjille, että ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen torjunta edellyttää ripeitä toimia.

Earth Hour kannustaa yhteisöllisyyteen ja vaikuttamaan arjen valinnoilla.

”Earth Hour ei ole pelkästään valojen sammutusta, vaan se kannustaa vastuullisiin valintoihin, lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta sekä herättää toivoa paremmasta tulevaisuudesta”, WWF Suomen viestintäjohtaja Joonas Fritze kertoo.

”Earth Hour tarjoaa tilaisuuden yhteisöllisyyteen ja yhdessä olemiseen näinä haastavina aikoina”, hän lisää.

Muutoksen aloitus yhdessä helpompaa

Earth Hourin vieton yhteydessä WWF kerää lupauksia maapallolle ja kannustaa ihmisiä jakamaan lupauksensa somessa. Sillä miten Suomessa syödään, liikutaan ja kulutetaan, on suuri vaikutus ilmastoon ja ympäristöön maailmanlaajuisesti.

Tänä vuonna lupauksen maapallolle ovat tehneet muun muassa sisällöntuottaja Sita Salminen, toimittaja-kirjailija Laura Friman sekä vatsastapuhuja Sari Aalto. Earth Hourin tuottaja Maria Rautio-Runebergin mukaan erilaiset somehaasteet ja vaikuttajien näyttämät esimerkit voivat saada aikaan pysyvämpiä muutoksia omaan kuluttamiseen ja käyttäytymiseen.

”Muutoksen aloittaminen on aina hankalaa, mutta yhdessä sekin on helpompaa. Earth Hour onkin loistava tilaisuus kannustaa ja innostaa kavereitakin tekemään lupauksen maapallolle”, hän sanoo.

”Pienilläkin arjen muutoksilla voi saada suurta aikaan, varsinkin kun teot kerrataan sadoilla, tuhansilla ja jopa miljoonilla”, Rautio-Runeberg lisää.

Päävastuu päättäjillä ja talouselämän vaikuttajilla

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007 ja siitä on vuosien saatossa kasvanut maailmanlaajuinen kansanliike, joka osoittaa päättäjille ja elinkeinoelämälle vaatimuksia tiukempiin toimiin ympäristönsuojelun puolesta. Earth Hourin joukkovoima on muun muassa auttanut suojelemaan 3,4 miljoonan hehtaarin kokoisen merialueen Argentiinassa.

”Earth Hourin tavoite on luoda aktiivinen yhdessä tekemisen ilmapiiri, sillä vain yhdessä meidän on mahdollista saada muutosta aikaan. Ei vain tunnin ajan, vaan tunnista toiseen”, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder muistuttaa.

”Samalla on muistettava, että vaikka jokainen pieni teko on tärkeä, päävastuun ympäristönsuojelussa tulee olla päättäjillä ja talouselämän vaikuttajilla”, hän lisää.

Earth Hourin yhteydessä monet tunnetut maamerkit ottavat osaa maapallon puolesta näytettävään valomerkkiin. Muun muassa Sydneyn oopperatalo, Rooman Colosseum, Brandenburgin portti Berliinissä, Empire State Building New Yorkissa, Malesian Kuala Lumpurin kaksoistornit sekä Rio de Janeiron Kristus-patsas pimenevät Earth Hourin aikana.

Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä Yleisradion linkkitornista ja Presidentinlinnalla, Lahdessa Sibeliustalosta, Tampereen Näsinneulasta ja Särkänniemen huvipuistoalueelta, Turun tähtitornista ja Jyväskylän Ylistön sillalta. Lisäksi kunnat Hangosta Utsjoelle osallistuvat monenlaisin tavoin tapahtumaan ja myös yritykset ovat laajasti mukana näyttämässä valomerkkiä ilmaston ja luonnon puolesta.

Oman alueesi valomerkit löydät täältä.ja samalla voit lukea lisää itse Earth Hourista. Oman lupauksesi maapallolle voit tehdä täällä ja lupausten merkityksiin voit tutustua täällä.